‘Detox is nonsens: het doet niets of het is gevaarlijk’

Detox staat in de belangstelling door de dood van een Belgische vrouw in een Nederlandse 'kliniek'. „Het is helaas niet de eerste keer dat iemand er schadelijke gevolgen van ondervindt. Al die kuren doen ofwel helemaal niets, ofwel zijn ze gevaarlijk”, zegt expert voeding en gezondheid Theo Niewold tegen De Telegraaf.

 „Er zijn heel veel verschillende soorten van zulke pseudokuren. Maar het hele principe erachter is nonsens. De ontgifting van je lichaam gebeurt door de lever en de nieren. Goeroes beweren dat ze daar iets aan kunnen toevoegen, maar dat klopt niet. Als dat nodig zou zijn door ziekte, dan moet je naar een lever- of nierspecialist. Niet naar een knoeier.”

Je darmen hoef je niet te ontslakken: detoxsupplementen voor je darmen vormen vaak een soort gel in je darmstelsel. Met als gevolg extra stoelgang waardoor je de indruk krijgt dat je ingewanden gereinigd worden. Maar het is niet waar dat aan de darmwand allerlei gifstoffen kleven. Afvalstoffen die zich ophopen in de darm, gaan samenkoeken tot je ze uitpoept. Ze klitten dus niet tegen de darmwand. Het eten van voldoende vezels zorgt voor een gezonde darmwerking.

De meeste manieren van detoxen zijn onschadelijk, maar onderzoekers waarschuwen dat bepaalde detoxkuren wel gevaarlijk kunnen zijn. Als er bijvoorbeeld wordt aangeraden om (uitzonderlijk) veel water te drinken, kan dat leiden tot ongezonde bloedwaarden en soms zelfs tot schade aan de nieren.

Bron(nen):   Telegraaf