Waarom glutensensitiviteit niet bestaat

In de Verenigde Staten is het een miljardenbusiness: glutenvrij eten. Gluten, onder andere aanwezig in brood, zou namelijk allerlei maag- en darmklachten veroorzaken. Maar de hype rondom deze onschuldige eiwitten is eigenlijk nergens op gebaseerd. 30 procent van de Amerikanen wil minder gluten eten. 18 procent koopt glutenvrij eten. Zij noemen zich glutensensitief. Dat betekent dat ze niet allergisch zijn voor gluten, zoals coeliakie-patiënten, maar dat hun maag en darmen overgevoelig reageren op gluten. Het begon allemaal met een Australische studie uit 2011. Het was een degelijk onderzoek naar de effecten van gluten. Geconcludeerd werd dat glutensensitiviteit een bestaande kwaal is en dat sommige mensen beter glutenvrij konden eten. Dat resultaat ontketende een enorme rage. Overal in de westerse wereld besloten met name vrouwen dat gluten slecht zijn. Maar de Australische onderzoeker was niet zo overtuigd van zijn eigen resultaten. Allerlei andere voedingsstoffen konden nog steeds de klachten veroorzaken. Hij besloot zijn onderzoek te herhalen en nog veel meer stoffen, zoals lactose en conserveermiddelen, uit te sluiten. 37 mensen die zichzelf glutensensitief noemden kregen verschillende diëten met en zonder gluten, zonder dat ze wisten wat voor dieet ze volgden. Na afloop van het onderzoek bleken alle deelnemers tijdens de hele dieetperiode darmklachten te hebben. Ze verwachtten van tevoren al dat het dieet niet goed voor ze zou zijn en dat vonden ze achteraf dus ook. Gluten was niet de oorzaak. Het zogenaamde nocebo-effect was de schuldige. De tegenhanger van het placebo-effect: je denkt dat iets slecht voor je is dus krijg je klachten.    

Bron(nen):   Business Insider      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Kopje thee

    Waar ik zo langzamerhand allergisch van word zijn mensen die op mooi, eerlijk voedsel (dus ja, ook ‘n niet-zo-heel-gezond knapperig Frans brood) reageren alsof het gif is. Intussen zijn in winkelketen De Tuinen de troggen met chiazaad niet aan te slepen. Commercie!

  2. m de gruijter

    Bronnetje

    Een kort maar krachtige samenvatting van de stand van zaken. Alleen jammer dat-ie niet helemaal klopt, althans dat denk ik…. Inmiddels is namelijk duidelijk geworden dat er wel zoiets bestaat als ‘non celiac gluten sensitivity’. Kijk hier: http://www.glutenvrij.nl/page/Actueel/Nieuws?mod%5BNewsModule%5D%5Barticle_id%5D=420&mod%5BNewsModule%5D%5Bview%5D=Archive#mod521. De link is naar de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, die volgens mij echt weten hoe de vork in de steel zit.
    Verder valt mij op dat er wel een mooie samenvatting staat, maar er helaas geen bronnen worden vermeld. Jammer!

Reacties niet toegestaan