Meer vergiftigingen bij kinderen door vloeibaar wasmiddel

Uit het Jaaroverzicht 2013 blijkt dat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum vorig jaar telefonisch geraadpleegd werd over 7392 blootstellingen van mensen aan huishoudmiddelen en doe‐het‐zelf producten. Meer dan de helft van de patiënten was jonger dan 5 jaar. De meeste meldingen gingen over schoonmaakmiddelen, vaatwasmiddelen en wasmiddelen.

Bij de wasmiddelen blijkt dat kinderen steeds vaker vergiftigingsverschijnselen vertonen door vloeibare wasmiddelen. In twee jaar tijd is het aantal vergiftigingen bij kinderen veroorzaakt door vloeibare wasmiddelen meer dan verdubbeld. In 2011 werden kinderen onder de 12 jaar 201 keer blootgesteld aan vloeibare middelen. Een jaar later was dat 381 keer en in 2013 kwam het 445 keer voor. Van de meldingen van afgelopen jaar was ruim 50% het gevolg van contact met liquid caps, capsules van oplosbaar folie die rechtstreeks in de trommel van de wasmachine kunnen.

Liquid caps veroorzaken vaker meer schade dan gewone vloeibare wasmiddelen. Kinderen steken de capsules in hun mond, waardoor ze misselijk worden en gaan braken. Als een kind braakt, bestaat de kans dat iets van het wasmiddel in de luchtwegen en longen terecht komt. Contact met de huid kan irritatie veroorzaken en contact met de ogen kan tot ernstige oogschade leiden.

Bron(nen):   Medisch Contact      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Ouders worden dus steeds dommer.

Reacties niet toegestaan