Zes mythes over ebola

1. Ebola verspreidt zich door de lucht en via vluchtig contact. Dat is niet zo. Ebola verspreidt zich wanneer het lichaamsvocht van een besmet persoon in contact komt met de slijmvliezen van een gezond persoon. Dus besmet bloed, zweet of urine moeten in de ogen, neus, mond of een wond van een gezond mens terecht komen. 2. Internationale medische teams hebben het virus naar West-Afrika gebracht. Sommige West-Afrikanen zijn huiverig voor een ziekenhuisbezoek. Ze denken dat je er alleen komt om te sterven en dat het virus wordt verspreid door de hulpverleners. 3. Als je genezen bent van ebola, kun je nog steeds het virus verspreiden. Alleen mensen die symptomen hebben van de ziekte, kunnen het virus overdragen. 4. Dit is de eerste grote uitbraak van ebola. Het is wel verreweg de grootste uitbraak, maar niet de eerste. Het virus is voor het eerst gesignaleerd in 1976 in Congo. Toen raakten 318 mensen besmet. In 2000 waren 425 personen geïnfecteerd en in 2012 nog 57. 5. Het ebolavirus maakt organen vloeibaar. Daar komen de bloedingen vandaan. Bloedingen uit neus, ogen, oren of mond komen maar voor in 20 procent van de gevallen en niet omdat organen vloeibaar zijn geworden, maar omdat ebola de bloedvaten verzwakt. Mensen sterven meestal door het falen van diverse organen. 6. Er is een geneesmiddel Twee Amerikaanse hulpverleners zijn herstellende van ebola, nadat ze behandeld zijn met een middel dat ZMapp heet. Zij hebben het op eigen risico ingenomen. Nog steeds is niet helemaal duidelijk in hoeverre ze door het medicijn genezen zijn. Het middel is alleen nog getest op apen en nog lang niet goedgekeurd voor mensen.

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Is iemand die genezen is van Ebola daarna resistent?

 2. meesan

  Volgens mij wel, als je lichaam een virus overwonnen heeft heb je er antistoffen tegen gemaakt, waardoor je er bij een volgend contact met hetzelfde virus immuun voor bent. Net als bij kinderziektes zoals de mazelen en de bof. Als het virus muteert kan je weer opnieuw ziek worden, omdat de antistoffen het virus dan niet herkennen. Vandaar dat je wel vaak griep kan krijgen, dat virus is elk jaar weer net anders.

 3. knier

  Het is nog maar de vraag of Ebola niet door de lucht verspreid kan worden,er gaan verhalen dat dat wel degelijk het geval kan zijn, Ebola s airborn;

  https://www.youtube.com/watch?v=JnQVUf775VE&feature=em-subs_digest

 4. Jannie Ooms

  Personeel van diverse grote, in Nigeria actieve, maatschappijen heeft inmiddels al het consigne gekregen om, als ze toevallig met verlof zijn, niet naar Nigeria terug te keren.

  De zomervakantie van de internationale zowel als de nederlandse school in Lagos is voorlopig met 14 dagen verlengd. Mijn zoon werkt in Lagos en ik begin me wel een beetje zorgen te maken…

Reacties niet toegestaan