Alcoholgebruik onder jonge pubers daalt in 10 jaar spectaculair

Het alcoholgebruik onder jonge pubers in ons land is in 10 jaar enorm gedaald. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van Nederlandse scholieren tussen 11 en 16 jaar, dat vandaag verschijnt en waarvan het AD de gegevens al heeft. In 2003 had 70 procent van de basisschoolleerlingen uit groep 8 al een eerste glas alcohol genuttigd. Ruim 10 jaar later is dit percentage gezakt naar 17. Ook steeds meer 14-jarigen laten een eerste glas drank aan zich voorbijgaan: tegenwoordig heeft minder dan de helft van deze groep al alcoholhoudende drank gedronken. Eveneens opmerkelijk: ook roken en cannabisgebruik wordt steeds minder populair bij jonge pubers. Het dagelijks een sigaret roken onder 14-jarigen is zelfs bijna verdwenen, blijkt uit het onderzoek.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Klinkt als een uwe lul (en dat is het misschien ook), maar het is echt een kwestie van opvoeden en voorbeeld geven.

  • vandehoedenderand

   Mee eens. Maar als ik eerlijk ben zie ik de jeugd – autoch- en allochtoon – steeds asocialer worden. Maar misschien komt dat door mijn eigen onvermijdelijke ouder worden.

   In elk geval heb ik gezopen en gerookt als een idioot in mijn jeugd. Volgehouden tot vlak na mijn studie. Maar ik heb me altijd gedragen. Hooguit ergens tegen een boom staan pissen. Maar daar is het bij gebleven. Ik heb verder geen problemen met zuipende jongeren. Da’s de liberaal in me. Maar ik heb wel problemen met bezopen jongeren die de boel slopen en herrie schoppen. En dat zie ik dus steeds vaker gebeuren. U zegt het zelf; goed ouderschap is waar het om draait.

   (in antwoord op catchit64)
  • meesan

   En dat is precies wat de ouders van tegenwoordig steeds meer doen: regels stellen aan c.q. verbieden van drinken en roken en zelf het goede voorbeeld geven. Dat heeft geleid tot het resultaat uit het bericht.

   (in antwoord op catchit64)
   • catchit64

    Opvoeden en regels stellen betekend niet verbieden, zeker niet. Verantwoord leren omgaan, respect voor anderen en zo meer. Ik heb zelf 3 kinderen van boven de 20 en die vieren regelmatig feest en weten prima hun grenzen te stellen.
    Heb je dat nooit geleed… kun je er ook niet mee omgaan.

    (in antwoord op meesan)
 2. Chemical Dude

  Ik zie nochtans érg veel , jongeren maar vooral meisjes, roken

Reacties niet toegestaan