Dokters zijn verbijsterd: vrouw leeft zonder kleine hersenen

Een 24-jarige vrouw in China liet zich in het ziekenhuis onderzoeken, omdat ze misselijk en duizelig was. De dokters stonden perplex toen ze ontdekten dat de vrouw een flink deel van haar hersenen miste. Haar kleine hersenen (cerebellum) bleken volledig te ontbreken. In dit kleine gebiedje achter in het hoofd zitten meer neuronen dan in de rest van de hersenen bij elkaar. De patiënt zei dat ze altijd moeite had met haar evenwicht en pas vanaf haar zevende kon lopen. Ook haar spraak was verstoord, maar ze was goed verstaanbaar toen ze zes was. Dus het kostte haar hersenen nog geen tien jaar om zo ongeveer alle taken van de kleine hersenen over te nemen. Maar volgens dokters is het feit dat deze vrouw überhaupt leeft al ongelooflijk. Het is de negende keer ooit dat dokters iemand tegenkomen die het hele cerebellum mist en de meeste anderen zijn pas ontdekt na hun voortijdig overlijden.  

Bron(nen):   Washington Post      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  3 maal raden welke job deze man uitoefent :
  “A man with an unusually tiny brain manages to live an entirely normal life despite his condition, which was caused by a fluid build-up in his skull.

  Scans of the 44-year-old man’s brain showed that a huge fluid-filled chamber called a ventricle took up most of the room in his skull, leaving little more than a thin sheet of actual brain tissue (see image, right).”

  http://www.newscientist.com/article/dn12301-man-with-tiny-brain-shocks-doctors.html

  • Apekool

   Beetje flauw natuurlijk (civil servant, dat kan ook een Ergon medewerker zijn) maar wel een interessante link!
   Intelligence tests showed the man had an IQ of 75, below the average
   score of 100 but not considered mentally retarded or disabled.

   Buiten Ivo Opstelten zullen de meeste ambtenaren met werkelijke verantwoordelijkheid wel iets hoger scoren.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Pardon my French maar een civil servant is echt wel een ambtenaar (bij de overheid)

    (in antwoord op Apekool)
    • Apekool

     Klopt, ik bedoel natuurlijk bij wijze van spreken. Vroeger was bijvoorbeeld de koffiejuffrouw ook ambtenaar.
     Wat ik ook niet weet is of The Lancet (en daarna New Scientist) de juiste vertaling heeft gebruikt. Zo ja, dan zou deze man een fonctionnaire moeten zijn en niet ‘zomaar’ iemand in overheidsdienst.

     (in antwoord op Windows 8)
    • FritsB

     Een civil servant is een ambtenaar maar niet in de ruime zin die wij er aan geven. Een council worker is in dienst van de gemeente maar geen civil servant. Maar zoals Apekool opmerkt wordt een Franse neuroloog geciteerd en in Frankrijk ligt het weer anders.

     (in antwoord op Windows 8)
   • ʍɑ®tӵИ Ġяɘɲδәłмɑɳ

    +10 voor de Opstelten grap

    (in antwoord op Apekool)
 2. marianne martens

  wat heel dreigend is dat er zoveel mensen in de politiek en het bestuur een plek bezet houden waarvan het idee is dat ze slechts 1/4 van deze ongelofelijk mooie substantie hebben en helaas zeer doorzichtige machtsuitoefening bv Schippers ” niet meer 2 deling in de zorg”. De klus is allang geklaard, arm en rijk hebben al een mega- schuiver gemaakt naar de de buitenste cirkel. Je moet er voor in de stemming zijn en er echt tegen kunnen maar als je deze mensen
  bekijkt vanuit de biologische klok ( eten, boeren, winden,.µµµµµ ) worden gelijk ons.

 3. Allard

  Mark Rutte heeft helemaal geen hersenen.

  • marianne martens

   wat een geweldige opmerking. dank, hij heeft misschien wel hersens maar een blubber-rug of helemaal geen rug omdat alle zenuwen door het ruggenmerg zijn geblokkeerd waardoor hij op een kwal lijkt.

   (in antwoord op Allard)

Reacties niet toegestaan