Belgische ebola-ontdekker vreest uitbreiding epidemie naar de rest van de wereld

Peter Piot, de Belg die het ebolavirus in 1976 mee ontdekte, vreest voor een uitbreiding van de epidemie naar andere continenten. Dat zei hij in het Duitse magazine Der Spiegel. Piot vreest vooral een uitbraak van ebola in Azië. "Er moet maar één van de vele Indiërs in West-Afrika besmet raken, tijdens de incubatieperiode terug naar India reizen en daar familieleden bezoeken. Ook in India dragen dokters en verplegers vaak geen beschermende handschoenen. Dus ook daar zal het virus zich erg snel kunnen verspreiden", zegt de Belg. Voor een uitbreiding van de epidemie in Europa maakt Piot zich veel minder zorgen. Hij is er zeker van dat er al ebolapatiënten naar ons continent zijn gekomen, maar in onze contreien zal de ziekte zich niet makkelijk verspreiden. Europa en Noord-Amerika hebben de middelen om een uitbraak snel in te dijken, maar in Afrika of Azië heeft de ziekte het potentieel om een volledige regio te destabiliseren. En dat is wat er aan het gebeuren is. "Dit is niet gewoon een epidemie meer, dit is een humanitaire catastrofe."    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Ik zag onlangs nog iemand met een mondkapje lopen. Echt.

 2. Vogelbeest

  Vervelend voor de slachtoffers, maar Darwin gaat weer gelijk krijgen.

 3. Burgermans

  Kijk, deze deskundige bevestigt mijn eerdere stellingen waarop ik zoveel commentaar kreeg.

 4. AT

  Ik heb ook grote moeite met het rondvliegen van doktors die misschien met ebola besmet zijn. Het is wachten op een foute diagnose; dat gedacht wordt dat iemand malaria heeft, binnen de termijn van incubatie uit het ziekenhuis wordt ontslagen en vervolgens ebola verspreidt.

 5. Future Child

  De blanke wereldbevolking is nu 8% van de totale wereldbevolking door gemengde huwelijken, geen of weinig kinderen etc. En Afrika zou in 2050 2 miljard mensen hebben en Azie heeft ook al tig van mensen. Een ramp met massa sterfte in Afrika en Azie zal in mijn ogen gunstig uitkomen. Verder vind ik de zieken zorg die hier in Europa is, stukken beter kan. Die artsen hebben eerst al die arme in de derde wereld in leven gehouden, nu zal het terugslag kunnen krijgen.

  Ik onderken ook het risico voor Europa. We zijn namelijk geen geïsoleerd continent, vandaar de immigratie uit middenoosten en afrika direct moet stoppen.

Reacties niet toegestaan