Steekpenningen en fraude op hartafdeling Isala: mogelijk duizenden hartoperaties onnodig uitgevoerd

De FIOD is grootschalige fraude op het spoor gekomen op de afdeling cardiologie in het Zwolse Isala-ziekenhuis. Artsen hebben zich verrijkt met steekpenningen van een Duitse leverancier van hartapparatuur. Vele patiënten ondergingen mogelijk onnodig een hartoperatie.

Volgens justitie hebben corrupte artsen jarenlang hartimplantaten en pacemakers van de Duitse fabrikant Biotronik geplaatst in ruil voor miljoenen euro's aan steekpenningen, schrijven het NRC en Der Spiegel. Het ziekenhuis ontsloeg twee cardiologen vanwege 'mogelijke fraude'.

Nergens in Nederland zijn zo veel hartimplantaten geplaatst als in Zwolle. Voor 130 miljoen euro aan zorgkosten zijn zo'n 6000 mensen geopereerd vanwege hartritmestoornissen. De implantaten zijn niet zonder gevaar. Bij acht procent van de patiënten ontstaan 'ernstige complicaties' volgens een nieuwe studie van het Zorginstituut.

Het OM heeft beslag laten leggen op de huizen van minstens vijf corrupte chirurgen. Sommige cardiologen hebben meer dan een miljoen euro achterovergedrukt aan steekpenningen van de Duitse fabrikant. Isala zegt 'wellicht benadeeld te zijn door mogelijke fraude'. Uit Duitsland blijft het vooralsnog stil.