Gezond eten drie keer zo duur als ongezond eten

Gezond eten is in Groot-Brittannië drie keer zo duur als ongezond eten. Voor duizend ongezonde kilocalorieën betalen Britse consumenten gemiddeld 3,18 euro. Evenveel calorieën aan gezond voedsel kosten 9,51 euro, hebben onderzoekers berekend. 39 procent van de Britten vindt de prijs het allerbelangrijkste criterium voor de aankoop van voeding. Slechts 9 procent zet gezondheid bovenaan. Veel Britten grijpen dus vanwege de prijs mogelijk sneller naar het ongezonde voedsel, denken de onderzoekers. Ze gebruikten voor hun studie de prijsindexcijfers van het Britse bureau voor statistiek en gegevens van het Food Standards Agency, een overheidsdienst die de voedselkwaliteit onderzoekt.
Ze concludeerden ook dat het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten de afgelopen 12 jaar groter is geworden. Dat is in ons land ook gebeurd, zegt het Voedingscentrum. Uit cijfers van het CBS blijkt dat veel gezonde voedingsmiddelen procentueel veel duurder werden dan ongezonde producten. Zo werden suiker, ijsjes, snoepgoed en sausjes de afgelopen jaren zelfs goedkoper. Brood, fruit en (diepvries)vis werden meer dan 20 procent duurder.

Bron(nen):   De Morgen      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  In hetzelfde bericht maar aanzienlijk relevanter:
  Toch denkt het Voedingscentrum, het Nederlandse voorlichtingsbureau voor
  gezond eten, dat de prijs van gezond eten in Nederland geen probleem
  is. Volgens een woordvoerder kost een afgewogen gezond dieet, waarin ook
  een glas frisdrank per dag zit, niet meer dan 5,62 euro voor vrouwen.
  Mannen eten meer en zijn 6,09 euro kwijt.

  Verder: Is brood gezond? Weet ik niet zo zeker maar wel makkelijk voor tussen de middag. Begin ‘s ochtends met havermout, die kost minder dan 50 cent per kilo.

  • Windows 8

   Je hebt brood dat wegfladdert als de airco aanspringt of je hebt 12 granen grof brood waar ik mee 2 boterhammen toekom tot 16hr.

   (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    Klopt 😉

    Ik eet stevig speltbrood of zo’n multigranending, zelf gesneden omdat het dan langer lekker blijft.

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     “zelf gesneden” indeed. Zo kan je ook nog dikte kiezen.
     Spelt is niet gezonder dan andere granen, laat je dat niet wijsmaken.

     (in antwoord op Apekool)
 2. Vogelbeest

  Nederlanders maken zich wel druk over de gezondheid van de (plof)kip, maar hun eigen gezondheid boeit ze blijkbaar weinig.
  Want bijna alle potjes en zakjes in de supermarkt bevatten smaakversterkers (giftig), geraffineerd geharde vetten (de oorzaak van hart-en vaatziekten) en glucosestroop. Met voorsprong de oorzaak van overgewicht.

  Vanuit Den Haag valt ook geen hulp te verwachten. Over een vet-tax en een suikertax wordt dan nog wel gesproken, maar een gezonde volvette kaas kan weinig kwaad. Suiker is zeker niet gezond, maar in het gehele gezondheidsbeeld ruimschoots minder schadelijk dan glucosestroop.
  De hieronder genomede havermout van Apekool is zeker een aanbeveling! Zeer goed voor de gezondheid (cholestorol verlagend, lage glycemische index dus voorlopig geen “hongeraanvallen”) en een pak voor een week kost 40 cent of zo.

  • Apekool

   De aanbeveling blijft dus: maak je eten zelf klaar uit onbewerkte producten – zelf eet ik weinig ‘gewone’ aardappels, liever rijst of een zoete aardappel, soms ook pasta.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Windows 8

    Niks mis met een ‘gewone aardappel’, bestaat voor +80% uit water.

    (in antwoord op Apekool)
   • kletsmajoor

    Ik eet al meer dan 10 jaar uitsluitend kant-en-klaar-maaltijden (serieus, geen geintje om te stangen ofzo). Ik let wel op de calorieën en zorg voor voldoende variatie. Het bespaart me zeeën van tijd en geld en ze zijn best lekker (en ze worden steeds beter). Mijn gezondheid is prima. BMI is tussen 23 en 24, bloeddruk OK, nooit klachten.

    (in antwoord op Apekool)
    • Windows 8

     Zegt niks, er zijn mensen die 10 jaar op enkel chips leven. Het menselijk lichaam is enorm goed in het omzetten van rotzooi naar voedingstoffen maar ….als je ouder wordt…

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Ik ben al vrij oud. Maar zo slecht zijn die kant-en-klaar-maaltijden echt niet hoor. Daar ga ik mijn pensioen en nog wat extra jaren echt wel op halen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Voor die prijs van zo’n 1 maaltijd eet ik entrecote, Ierse
      En dan heb ik tenminste genoeg

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Dat moet dan erg goedkope entrecote zijn. Is elke dag goedkope entrecote eten wel gezond?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik kom niet toe met één zo’n maaltijdje en hier in BE kost Entrecote 15eur/kg

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      De maaltijden die ik bedoel kosten tussen de 3 en 4 euro en wegen 450 à 500 gram. Keuze tussen Hollandse pot, oosterse keuken en maaltijdsalades. (Voedingswaardes tussen 1600 en 3700 kJ.) Dat moet toch echt genoeg zijn voor een volwassene als je ook een normaal ontbijt en lunch eet. Je kan ze hier in NL bij alle grote supermarkten krijgen (AH, Jumbo, C1000 zelfs de HEMA).

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Gisteren at ik halve bloemkool met gebakken aardappeltjes en halve kotelet. Duurtijd : 30 min, vandaag overschot met broccoli en hele forel : duurtijd 5 min
      Hoe men 3700 in zo’n maaltijd krijgt ? Zal wel boter en andere vetten zijn. Niks voor mij, I love cooking !

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      3700 kilojoule. Dat is 880 kcal. Maar dan heb je ook de vetste. De meeste van die maaltijden zitten rond de 3000 kJ (715 kcal). Ik wed dat die halve bloemkool met gebakken aardappelen en halve kotelet daar boven zit.

      Als je van koken houdt, moet je dat natuurlijk blijven doen. Ik geef er niet om, vandaar dat dit voor mij een prima oplossing is.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Oh ja, kJ – kcal vergissing.
      Neen, 880 is niet genoeg voor mij op sportdagen. Vooral omdat ik shakes probeer te vermijden (en verse groenten zo lekker vind 😉 )

      (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Windows 8

  ” in Groot-Brittannië….

 4. marianne martens

  Wat verwacht men van een eeuwenlange supra- exclusieve-klasse maatschappij die “pur sang” het geen reet kan schelen hoe de minder- verdeelden leven. Never never. Wij hebben de ” boot’, zij hebben de paarden op de thee in het paleis.

Reacties niet toegestaan