Verlamde man loopt weer door cellen uit neus

De Poolse Darek Fidyka was verlamd, maar kan na een operatie waarbij cellen uit zijn neus zijn gebruikt weer lopen met een looprek. Het is zover bekend voor het eerst dat iemand met een volledige dwarslaesie herstelt. Fidyka (40) kreeg vier jaar geleden meerdere messteken in zijn rug. Daardoor raakte hij vanaf zijn middel verlamd. Twee jaar geleden kreeg hij de experimentele behandeling. Na een lange revalidatie kan hij nu weer lopen met een looprek. 'Wanneer bijna je halve lichaam gevoelloos is, dan ben je hulpeloos. Als dat gevoel dan langzaam terugkomt, is het alsof je opnieuw geboren wordt', vertelt hij. Voor de behandeling zijn cellen uit zijn neus gehaald en in zijn ruggenmerg geplaatst. Deze cellen dienen normaal gesproken om de zenuwvezels in het reukorgaan continu te vernieuwen, maar ze bleken ook te helpen bij het herstel van de beschadigde zenuwen in de rug. De behandeling is uitgevoerd door Poolse chirurgen in samenwerking met Londense wetenschappers. Professor Geoff Raisman, die het Britse onderzoeksteam leidde, spreekt van 'een prestatie, die indrukwekkender is dan een man die op de maan loopt.' Dr. Pawel Tabakow, de Poolse hoofdchirurg voegt daaraan toe: 'Het is geweldig dat de regeneratie van het ruggenmerg, iets dat jarenlang voor onmogelijk werd gehouden, nu realiteit is geworden.'    

Bron(nen):   BBC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Windows 8

    “iemand met een volledige dwarslaesie herstelt.”
    Nee Jeanette , zowel de plaatje als de tekst zijn duidelijk : ” attack apart from a thin strip of scar tissue on the right. They had just a drop of material to work with – about 500,000 cells.” Bijna maar NIET volledig.

  2. martijnhoekstra

    Dit geeft een hele nieuwe betekenis aan het woord loopneus.

    Tevens wil ik graag mijn excuses aanbieden voor het niveau van deze grap. Hoewel ik mij diep schaam bleek ik onder deze omstandigheden niet in staat om deze grap niet te maken. Ik vraag om uw begrip, maar niet uw vergiffenis.

Reacties niet toegestaan