Meerdere partners verhogen de kans op een miskraam

Meerdere partners en het gebruik van condooms met een vaste partner verhogen de kans op een miskraam lichtelijk. Het afweersysteem van een vrouw moet namelijk wennen aan de zaadcellen van een man; bij onbekende zaadcellen is de kans groter dat het lichaam van de vrouw de spermacel of de ongeboren baby afstoot. Volgens de gynaecologen Sicco Scherjon en Jan Jaap Erwich is dit in de medische wereld al zeven jaar bekend. Een zwangerschap is een wonderbaarlijk biologisch verschijnsel, want ons lichaam stoot vreemde cellen normaal gesproken af. Zo moeten patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan daarna levenslang medicijnen slikken om hun natuurlijke afweer tegen het vreemde orgaan te onderdrukken. Bij een zwangerschap is het juist beter als de zaadcellen van een ‘vreemde’ komen, waarschijnlijk een evolutionair gevolg; te veel inteelt verzwakte de populatie. Maar het lichaam van vrouwen heeft wel even de tijd nodig om te wennen aan die vreemde cellen. Er was al langer bekend dat miskramen vaker voorkomen bij hele jonge vrouwen en bij de oudere vrouwen, maar nu is ook bekend waarom. Een zwangerschap die ontstaat bij het eerste seksuele contact heeft een verhoogde kans op complicaties. Stellen die normaal altijd condooms gebruiken hebben hetzelfde probleem; de vrouw heeft dan ook nog niet eerder deze spermacellen in haar lichaam gekregen.

Bron(nen):   Dagblad van het Noorden      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. meesan

  “het gebruik van condooms met een vaste partner verhogen de kans op een miskraam lichtelijk”. Je zou toch zeggen dat het gebruik van condooms de kans op een miskraam aanzienlijk vermindert.

  • RhodBerth

   In de tekst staat dat stellen die altijd condooms gebruiken, en daarmee stoppen, een grotere kans hebben op een miskraam omdat het lichaam van de vrouw niet aan het zaad van de partner heeft kunnen wennen.

   (in antwoord op meesan)

Reacties niet toegestaan