Waarom je enge dromen beter onder ogen kunt komen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 30 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een enge terugkerende droom is men liever kwijt dan rijk. Sommigen proberen er zo min mogelijk aan te denken, want het is maar een droom. Medeoprichter van International Associasion for the Study of Dreams en pionier van de moderne droom theorie Gayle Delaney, is het daar niet mee eens. Het is niet “zomaar een droom”, het is een waarschuwing.
Enge dromen zeggen iets over angsten in het echte leven. Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat ze betekenen. Het onderbewustzijn probeert je door middel van dromen te waarschuwen. Alles wat een bedreiging vormt in het echte leven komt ook in de droom voor als symbool voor bedreiging. Dromen zijn vaak op maat gemaakt voor de persoon. Maar daarnaast zijn er ook veel symbolische verwijzingen die mensen gemeen hebben zoals; wilde dieren, criminelen en natuurramen. Zo illustreert Delaney: een cliënt lag in bed met zijn vrouw en een dronken zwerver kwam tussen hen in liggen. Later werd bekend dat de cliënt een alcoholprobleem had en zijn vrouw hem om deze reden verliet.
Er zijn mensen die lucide dromen om de nachtmerries vervolgens een "happy ending" te kunnen geven. Delaney benadrukt dat je een nare droom niet moet verdraaien, maar hem onder ogen moet komen.