McDonalds komt met ‘gezond’ alternatief: het Subway-broodje

Het gaat slecht met McDonalds. Steeds meer Amerikanen halen hun neus op voor de ongezonde en weinig smakelijke BigMacs en Quarterpounders. Om het tij te keren worden de hamburgers deels in geruild voor 'gezonde' broodjes met beleg naar keuze. Dat maakte de fastfoodketen vandaag bekend. Het concept is vergelijkbaar met dat van broodjesverkoper Subway: je kiest een soort brood en doet daar naar hartenlust beleg op. Alleen als je niet uitkijkt, krijg je makkelijk meer calorieën binnen dan met een BigMac. Dagblad Trouw rekent voor: een BigMac is 509 calorieën, waarvan 26 gram vet. Kies je bij de Subway bijvoorbeeld de Spicy Italian dan heb je meteen al 483 calorieën te pakken, waarvan 21,5 gram vet. Lijkt het je lekker om er nog twee plakjes bacon, een extra plakje kaas en een beetje honingmosterdsaus over heen te doen, dan zit je zo op 555 calorieën met 28,7 gram vet. Dat hoef je natuurlijk allemaal niet te nemen, maar de verleiding is wel groot. Bovendien weet je niet meer hoeveel je precies eet, terwijl je met het broodje hamburger wel weet waar je aan toe bent. Maar voor de liefhebber blijft die gelukkig ook op het menu staan.  

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Een BigMac maar 509 calorieën? 509 kilocalorieën zal je bedoelen.

 2. Vogelbeest

  Als voedselpurist voel ik mij genoodzaakt te melden dat om te beginnen brood helemaal niet gezond meer hoeft te zijn. 100 jaar geleden wel ja, maar nu niet meer. Op vraag van bakkers en de voedingsindustrie bevatten de huidige graansoorten tot 150x meer gluten dan de graansoorten van een eeuw geleden. Dan rijst het deeg zo lekker makkelijk namelijk.
  Het is ook de reden dat steeds meer mensen glutenallergie hebben, maar dat is voor de voedingsindustrie niet zo interessant, als het maar weinig kost en goed verkoopt.
  Dan komt het vet. Als dat geraffineerd gehard plantaardig vet (palmolie of zo) is, dan is dat de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Is dat bijvoorbeeld roomboter dan zijn het veel calorieën, maar in potentie niet schadelijk.
  Vervolgens de honing-mosterdsaus. Als dat echt honing en mosterd is, dan is er niets aan de hand. Als dat echter 10% honing en 40% glucosestroop is dan is dat dé dikmaker pur sang.
  McDonalds is zeer zeker niet het enige voedselbedrijf wat winst héél vér voor de gezondheid van de mensheid plaatst. Wel weer de zoveelste die doen alsof ze hun aanbod gezonder maken, maar ondertussen eigenlijk niets veranderen.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Vuilnis van dit soort shops eten is gewoon onnozel.

   Zelfs brood uit de winkel is in de hoofdzaak foute boel, wat je al schreef, door manipulatie is het graan wat we nu kennen een giftig goedje geworden.
   Ik heb een aantal jaren geleden eens een zuurdesembrood gekocht bij de Bakkerswinkel en was verbaas over de smaak en hoe prettig mijn lichaam regardeerde op dit brood.

   Wij zijn niet lang daarna zelf gaan bakken en dan met biologisch speltmeel van een Molenaarswinkel.
   Thans zijn onze eigen bakste een mix van spelt en rogge, dat geeft een zwaar en zeer voedzaam brood.
   En gewoon echt Roggebrood gaat er ook prima in.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan