Stop ‘killing season’ in ziekenhuizen

Het staat bekend als 'Black Wednesday', de dag in augustus dat in Engeland 7000 net afgestudeerde dokters aan de slag gaan.


Een patient die dan wordt opgenomen loopt een fors grotere kans te overlijden door beginnersfouten van de jonge dokters. Het heet al de 'killing season'.
Binnen de NHS - de Nationale Gezondheidszorg in Engeland - komen nu maatregelen  om het aantal fatale medische fouten te verminderen. Er is een stijging in sterfgevallen van zes tot acht procent  zo gauw de jonge dokters beginnen.
De nieuwelingen krijgen voortaan strenger toezicht van oudere artsen. Heel veel stelt dat nog niet voor: Vier dagen 'shadowing' door een ervaren arts.
Dat moet, denkt de NHS,  genoeg zijn om het aantal dodelijke vergissingen op zijn minst te halveren. Ook zal het zorgen voor minder patienten die door fouten blijvend letsel oplopen.
Patientenverenigingen zijn blij met het strengere toezicht maar zeggen ook: "Grijpen ze  niet een beetje laat in?"
Komt dit probleem in Nederland ook voor? Ja, uiteraard. Een ervaren arts is beter dan een beginneling. Het Vara-programma Zembla wijdde er in  2007 een hele uitzending aan onder de titel "Oefenen op de patient".

. Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron(nen):   HuffPost  DailyTelegraph  Daily Mail