Gezonde leefstijl kan een derde van alle kankergevallen voorkomen

Niet roken, weinig drinken, meer bewegen, niet te dik worden en gezond eten, dat zou volgens TNO 40.000 kankerdiagnoses per jaar schelen, ofwel een derde van het totale aantal mensen dat nu jaarlijks de ziekte krijgt.

In de studie van TNO is voor het eerst op een rijtje gezet hoe vaak een verkeerde leefstijl in Nederland tot kanker leidt. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding en donderdag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Roken blijkt de grootste boosdoener en is verantwoordelijk voor 19000 gevallen van kanker per jaar. Verkeerd eten veroorzaakt 9500 gevallen per jaar, overgewicht 3600, alcohol 2900 en gebrek aan beweging 2100.

De overheid moet mensen helpen bij gezond leven, zegt hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney (Radboudumc) in de Volkskrant:  'Als we het aan de mensen zelf overlaten, komt het niet goed.' Hij wijst op de Scandinavische landen en Australië waar het percentage rokers veel lager ligt dan hier, dankzij een streng overheidsbeleid.

Onderzoek in andere Europese landen levert een vergelijkbaar beeld op. Alleen is in Groot-Brittannië de bijdrage van overgewicht groter en speelt in Frankrijk alcohol een prominentere rol.

Bron(nen):   Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. harrr

    Volg alle regels op en je leven is behoorlijk zinloos geworden.
    Succes!

Reacties niet toegestaan