Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo'n 9 euro kosten

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
door anp
donderdag, 30 maart 2023 om 15:51
pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zon 9 euro kosten1680184647
De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.
Niet alle rokers zullen vanaf zaterdag al meer moeten betalen, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Dat is afhankelijk van het merk en het verkooppunt. Leveranciers mogen tot uiterlijk 1 juni hun oude voorraad tegen de huidige prijs aan tabakswinkels verkopen. "Maar daarna is die mogelijkheid afgelopen en moet alles de nieuwe prijs hebben", laat een woordvoerder weten.
De accijnsverhoging is bedoeld om het aantal rokers te laten dalen. "We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu ook echt mee op te houden", zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). "Enerzijds met de forse prijsverhogingen dit jaar en volgend jaar. Anderzijds met goede stophulp, minder verkooppunten en een verdere beperking van de plekken waar je mag roken, zodat mensen minder in de verleiding komen om weer te beginnen met roken."
De verhoging van de belasting op tabak is een afspraak uit het regeerakkoord. Het overheidsbeleid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. In 2022 rookte 18,9 procent van de 18-plussers. Een jaar eerder was dat 20,6 procent.