4 hersenfuncties die direct achteruitgaan als je te weinig slaapt

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 11 augustus 2021 om 19:28
156949373
We worden allemaal gelukkiger van een nacht goed slapen, maar hoe slecht het precies is als je te weinig slaapt, merk je misschien niet eens meteen. Toch zijn er vier dingen die direct te lijden hebben onder een kort nachtje.
 1. Positieve emoties
  Uit meerdere studies is gebleken dat je amygdala, het hersengebiedje waar emotieregulatie plaatsvindt, al na één nacht slecht slapen wordt beïnvloed. Je ervaart minder positieve emoties en gaat negatiever tegen dingen aankijken.
 2. Focus
  Concentratievermogen, focus en aandacht voor details, het gaat allemaal achteruit na een slaaptekort. Dat heeft gevolgen voor prestaties op je werk, maar is bijvoorbeeld ook gevaarlijk bij autorijden.
 3. Geheugen
  Een bekende functie van slaap is het consolideren van herinneringen in het lange termijngeheugen. Een korter of langduriger slaaptekort leidt dan ook tot een achteruitgang van het geheugen.
 4. Creativiteit
  Slaap bevordert je creativiteit, meer precies je vermogen om problemen op te lossen. Nieuwe inzichten en manieren om tot een oplossing te komen vereisen een uitgerust brein, blijkt uit onderzoek.