7 dingen die vaker schoongemaakt moeten worden

Door je spullen net iets vaker goed schoon te maken kun je de winter doorkomen zonder een verkoudheid of griepje. Wanneer was bijvoorbeeld de laatste keer dat jij de afstandsbediening hebt schoongemaakt? Women’s Health Magazine vroeg aan bacillenexpert en hoogleraar Microbiologie Charles Gerba waar de meeste bacteriën te vinden zijn. 1. Het toetsenbord Op voorwerpen die in aanraking komen met onze vingers zitten doorgaans de meeste bacteriën. Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat op een toetsenbord gemiddeld genomen 400 keer meer bacteriën te vinden zijn dan op een toiletbril. Het advies van Gerba is om het toetsenbord voor gebruik schoon te maken met een alcoholhoudend doekje dat speciaal ontworpen is voor elektronica. 2. De koelkastdeur De deur van een koelkast (ook op het werk) wordt op een dag meerdere keren aangeraakt. Als er op de koelkast voedselresten blijven plakken, kunnen deze zich eenvoudig voeden en in korte tijd uitgroeien tot een broeinest van bacteriën. Probeer de koelkast dan ook wekelijks schoon te maken met een desinfecterend doekje, een desinfectie spray blijft minder lang zitten en werkt dus minder effectief. 3. De binnenkant van een auto Ook de auto komt natuurlijk dagelijks in contant met onze handen. Probeer dan ook het dashboard, de mokhouder en het stuur elke week af te stoffen. En vergeet vooral het kinderzitje niet, kleine kinderen zijn helemaal niet bezig met hun dagelijkse hygiëne en hun handen zijn dan ook een bron van bacteriën. 4. De afstandsbediening De afstandsbediening? Ja, ook die wordt dagelijks veelvuldig aangeraakt en vaak in combinatie met chips- of zweetvingers, boordevol bacteriën dus. Voor de afstandsbediening kun je net als met het toetsenbord een alcoholhoudend doekje gebruiken dat speciaal gemaakt is voor elektronica. 5. De handtas Het handvat van de tas wordt dagelijks aangeraakt, maar denk ook eens aan die vieze ondergronden waar een tas wordt neergezet (op straat, in de wc of het openbaar vervoer). Vervolgens zet je hem thuis op de eettafel, smakelijk eten! Ook de handtas kan dus wel een maandelijkse schoonmaakbeurt gebruiken, aldus Gerba. 6. De telefoon Volgens Metro checken we onze telefoon wel 221 keer per dag, ook nadat we aan onze handtas, toetsenbord of koelkast hebben gezeten. Een telefoon zou dan ook tien keer zoveel bacteriën bevatten als een wc-bril, het advies van Gerba is om hem wekelijks schoon te maken. 7. Make-up Last but not least: make-up, want maak jij bijvoorbeeld wel eens de mascara schoon? Dat dachten we al.

Bron(nen):   Women's Health      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Daniel

  Bacillenexpert en hoogleraar Microbiologie Charles Gerba zal wel gelijk hebben maar wat is verkeerd aan bacteriën? Zonder bacteriën geen leven en je bouwt ook weerstand op door die ‘beessie ‘s’ een beetje te koesteren.

  Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen
  Kam je haren, recht je schouders, denk aan je tanden
  Blijf niet hangen, recht naar huis toe, spreek met twee woorden
  Stel je netjes voor, eet zoals het hoort en zeg u u u’
  Mijn eerste vrouw was een poetsmachine’ en bij iedere griepgolfje snotterde de hele famllie, mijn huidige vrouw is een lieve slons en de griep durft zich niet meer te vertonen. Toegegeven, het is geen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, maar toch…..Toch?

 2. Redactie Welingelichte Kringen

  Aprove

  Op zondag 28 december 2014 heeft Disqus het volgende geschreven:

 3. jan bosscher

  Gewoon laten die bacteriën, goed voor de afweer.
  Weetje;
  mijn oude auto die hier jaren stond was naar verloop van tijd wel geheel beschimmeld op de plekken waar handen aan geweest waren, heel vies en vettig.

Reacties niet toegestaan