5 dingen die je moet weten over het nieuwe wondermiddel om af te slanken

Voor het eerst in 13 jaar heeft de FDA in de VS een nieuwe dieetpil goedgekeurd: lorcaserine. Ze wordt op de markt gebracht onder de merknaam Belviq of Lorqess. In Europa bevindt het zich nog in de pre-registratiefase en als je het in de VS wil bestellen, zul je nog even moeten wachten. Voor je er je toevlucht toe neemt, zijn er 5 dingen die je moet weten.
 1. Hoe werkt het? Het middel remt je eetlust door de serotoninereceptoren in je hersenen te activeren. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een positieve stemming. Antidepressiva werken ook in op de serotoninehuishouding Het is de bedoeling dat lorcaserine alleen gaat inwerken op de serotoninereceptoren die van invloed zijn op de eetlust, maar een bijwerking kan zijn dat je er vrolijker van wordt.
 2. Hoe effectief is het? Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van mensen (zonder diabetes type 2) 5% van hun oorspronkelijke gewicht kwijtraakte — gemiddeld 5,4 kg — in de loop van 1 jaar en in de groep die een placebo slikte was dat 23%. Als je na 12 weken nog geen 5% van je lichaamsgewicht kwijt bent, heeft het niet veel zin om het middel te blijven slikken. De kans dat het later alsnog gewicht verliest, is dan klein. Om een optimaal resultaat te bereiken wordt geadviseerd de medicatie te combineren met een gezond dieet en veel bewegen. Het gaat echt niet vanzelf!
 3. Voor wie het geschikt? De FDA heeft het middel goedgekeurd voor mensen met obesitas (BMI 30 of hoger) of met overgewicht (BMI 27 of hoger) en ten minste 1 gewichtsgerelateerde aandoening, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.
 4. Zijn er ook bijwerkingen? Die zijn er zeker! De meest voorkomende (bij mensen zonder diabetes) waren hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, een droge mond en constipatie. Bij patiënten met diabetes kwamen daar nog een te laag bloedsuikergehalte, rugpijn en hoesten bij. Voorzichtigheid is geboden bij mensen die hartklachten hebben. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de optimale dosis om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook moet je dit middel niet combineren met andere middelen die het serotoninegehalte in de hersenen doen toenemen, zoals antidepressiva. Als het serotoninegehalte te hoog wordt, kun je een zogenaamd 'serotoninesyndroom' krijgen en dat kan je fataal worden. Gebruik onder toezicht van een arts is dus aan te bevelen.
 5. Waarom duurde het zo lang voor de FDA een nieuwe dieetpil goedkeurde? Er worden vaak vraagtekens geplaatst bij de veiligheid. Het laatste middel dat werd goedgekeurd was Alli (orlistat) in 1999 en dat werd later in verband gebracht met ernstige lever- en nierziekten. Meridia (sibutramine) werd van de markt gehaald in verband met het verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Lorcaserine werd eerder afgekeurd door de FDA, net als een ander middel (Qnexa), om veiligheidsredenen. Verder onderzoek naar de veiligheid van lorcaserine heeft de FDA overtuigd.

Bron(nen):   Time      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cervantis

  Als je vergif slikt heb je natuurlijk geen zin meer in eten en val je af, logisch toch?

 2. jumproom

  1 jaar rotzooi slikken om 5.4 kg in een heel jaar kwijt te raken?

  je kan ook rattengif slikken, val je ook van af…en nog veel meer dan die lousy 5%.

  Waarschijnlijk heeft de FDAhet goedgekoeurd om dat het vast een vage ziekte oplevert , waar ze vervolgens ook geld aan verdienen….en als je denkt dat ik onzin praat: kijk even ”Burzynski , Cancer is serious business’

  • Redactie Welingelichte Kringen

   Gemiddeld 5,4 kg. Er zijn mensen die 20 kilo in een jaar kwijt raken en anderen helemaal niets.
   P.S. Dit is een nuancering, geen aanbeveling om het middel te gaan gebruiken.

   (in antwoord op jumproom)
   • jumproom

    20 kilo in een jaar bereik je ook met normale diëten, dan ga je toch geen zooi lopen slikken , en al helemaal niet als het door de FDA is goedgekeurd, net als aspertaam en dat soort zooi….daar zitten namelijk dikke lobbyjongens achter…

    ps. Dit is dus een WAARSCHUWING en GEEN NUANCERING om het allemaal te laten lijken als een wondermiddel. dit is om aan te geven dat je geen pillen/poeders en troep nodig hebt om af te vallen, je hebt alleen gezond verstand nodig….Maar de FDA is juist bezig om dat gezonde verstand kapot te maken bij mensen, en men te laten denken dat voor alles wel een pilletje is, en dat je uw normale Macdonalds-lifestyle niet hoeft te veranderen!!

    (in antwoord op Redactie Welingelichte Kringen)
   • jumproom

    en voor een gemiddelde vind ik het erg slecht! 5.4kg, gemiddeld, en de uitschieters zijn 20 kilo….en wat toevallig dat het artikel natuurlijk niks schrijft over hoe het kan dat de een 5 kg verliest en de ander 20 kilo.

    “Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van mensen 5% van hun oorspronkelijke gewicht kwijtraakte — gemiddeld 5,4 kg — in de loop van 1 jaar en in de groep die een placebo slikte was dat 23%.” WTF?? de placebo groep geeft nog betere resultaten???

    “wordt geadviseerd de medicatie te combineren met een gezond dieet en veel bewegen. Het gaat echt niet vanzelf!” > dus het is VOLSTREKT ONDUIDELIJK wat nu door de pil komt en wat door lichaamsbeweging…. enne mensen die naar pillen grijpen zijn vaak niet de mensen die gaa nbewegingen….dit is duidelijk voor de ‘tellsell’-doelgroep….

    (in antwoord op Redactie Welingelichte Kringen)

Reacties niet toegestaan