‘Spelt is niet gezonder dan tarwe’

Spelt is al een tijdje trendy als gezonde vervanger van tarwe. Maar is het echt beter voor je lichaam dan de gewone bruine boterham? ‘Op basis van de samenstelling van spelt zie ik niet in waarom spelt gezonder is dan gewone tarwe,' zegt Jan Delcour, graantechnoloog van de KULeuven in het Belgische Radio 1-programma 'De Bende van Annemie.' ‘Spelt bestaat voornamelijk uit zetmeel, proteïne, dieetvezels en lipiden. Het heeft een licht andere smaak, maar verder is er niet zoveel verschil met tarwe. Het vezelgehalte in tarwe is gemiddeld zelfs hoger dan dat van spelt.’ Bovendien is spelt veel duurder om te produceren. Delcour: 'Je mag niet vergeten dat de opbrengst per hectare van spelt ongeveer de helft is van die van tarwe. Stel dat we met z’n allen overschakelen op spelt, dan zou dat ten koste gaan van andere gewassen.’ Wel benadrukt Delcour het belang van volkoren producten. ‘Als je er van uitgaat dat een consument ongeveer 150 gram brood per dag eet, zijn dat in een volkorenbrood ongeveer tien gram dieetvezels per dag. Als je wit brood eet, zijn dat maar twee of drie gram. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag is ongeveer 35 gram voor mannen, 25 à 28 voor vrouwen’, zegt Delcour.

Bron(nen):   De Standaard       

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  geeuw

 2. Vogelbeest

  Puur natuur misschien niet, maar spelt wordt gewoonlijk “naturel” verwerkt, er zitten geen bestanddelen in die niets met brood te maken hebben.
  Heel veel “gewone” bruine broden die op dit moment kant en klaar te koop zijn, zijn bijvoorbeeld donkerder dan graan van nature kan zijn. Kleurstoffen als gebrandde caramel worden toegepast om broden een “gezonder” uiterlijk te geven.
  Als je zeker wilt weten dat het goed is, is zelf bakken de enige oplossing.

 3. Burgermans

  “Biologische” groenten en vlees zijn ook niet gezonder dan voedsel uit de bio-industrie. Mensen laten zich nu eenmaal graag bedonderen.

  • marianne martens

   het heeft niets met bedonderen te maken maar met het vreten van al dan niet plofkippen en getormenteerde veedieren. Het smaakverschil is aanzienlijk een broccoli smaakt in vergelijk lekkerder en niet neutraal als het ware, je kauwt maar eet neutraal vanuit sommige supermarkten.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Smaak zit toch voornamelijk tussen de oren. Toen ze After Eight duurder maakten vonden mensen het opeens ook lekkerder.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     ja, inderdaad u heeft hierin gelijk, vreemd je kunt er van houden, vond er niets aan, veel te weinig gelijk een hostie hostie.

     (in antwoord op Burgermans)
    • Lemetje

     Volgens Hildegard von Bingen(!), non uit de elfde eeuw, is spelt vooral goed voor kinderen, oude van dagen en zieken, omdat het lichter verteerbaar is. Mijn vriend, met ziekte van Crohn, heeft er baat bij, aangezien hij ‘normaal’ tarwebrood amper verdraagt en kan verteren.
     Een gezond mens zal er idd weinig van merken.

     (in antwoord op Burgermans)
 4. harrr

  Meet de variaties van je bloedsuikerspiegel maar eens na het nuttigen van tarwebroon en dag later na spelt (of elk ander tarwearm brood)
  Ik heb dat gedaan en was meteen klaar met tarwebrood (en wit is nog erger)

  Geldt overigens ook voor alle andere tarweprodukten (pasta, pizzzbodem etc)

Reacties niet toegestaan