Het geheim van een gezond hart? Optimisme

Het loont om het leven van de zonnige kant te bekijken. Mensen met een optimistische persoonlijkheid blijken een veel gezonder hart te hebben dan mensen die wat somberder in het leven staan. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Illinois naar aanleiding van een studie onder meer dan 5.000 volwassenen. De meest optimistische mensen in het onderzoek hadden twee keer zoveel kans om een perfect gezond hart te hebben als de meest pessimistische groep, zegt professor Rosalba Hernandez. Na correctie voor socio-demografische factoren en een slechte psychische gezondheid, bleef het resultaat overeind. De cardio-vasculaire gezondheid is gemeten aan de hand van onder meer BMI, bloeddruk, cholesterol, tabaksgebruik en fysieke activiteit. Daarna moesten de deelnemers aan het onderzoek vragenlijsten beantwoorden over hun persoonlijkheid en hun mentale en fysieke gezondheid. De optimistische deelnemers hadden een veel gezondere leefstijl. Ze waren vaker fysiek actief, rookten minder vaak en hadden een gezonder BMI. Dientengevolge was hun bloedsuikerspiegel beter en hadden ze gezondere cholesterolniveaus dan de pessimisten. wat leidt tot een betere hartgezondheid.        

Bron(nen):   Science Daily      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Hoe komt het dat er geen levensdrift en alcohol is gemeten? Zit er in levensdrift niet ook een onbenoembaar optimisme?

  • Windows 8

   definitie en meet procedure ‘levensdrift’ aub?

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    heb net een onderzoekje gedaan bij mezelf. Te vergelijken met de 5000 onderzochten. Uitkomst optimistisch.

    (in antwoord op Windows 8)
    • rashuan

     Windows 8 is slachtoffer van zijn eigen dadendrang. Maar helaas heb je die mensen ook nodig in deze wereld. Vlot gebekt, vol van zich zelf en het idee hebben dat ze altijd beter weten dan andere. Als ik eens profiel schets zou maken van je zou die als volgt luiden : Kaal , op leeftijd , vrijgezel, werkt vrij weinig en is gedoemd om zijn kennis op de verkeerder manier verbreden. Zolang iedere dag jou banksaldo overeenkomt met de dag ervoor ben jij een gelukkig man ( of vrouw natuurlijk)

     (in antwoord op marianne martens)
     • Windows 8

      Denk je dat Marianne kaal is?
      Verder staat je ad hominem vol vauteu

      (in antwoord op rashuan)
   • Daniel

    Windows8, je bent wel van meten is weten hè, ben jij ook zo ‘n fan van het ISO gebeuren?

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Bwaa, ISO is een artificiële standaard en kost bedrijven geld , net als een ‘keurmerk’. Weinig mensen zijn echter op de hoogte van de definities maar verder , ja, meten is weten.

     (in antwoord op Daniel)
     • Daniel

      Ja, het is overal hetzelfde liedje, bij wetenschappelijke onderzoeken b.v. zijn de condities waaronder het onderzoek heeft plaatsgevonden nogal vaag en de uitkomst daardoor ook.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Pardon? U bedoelt vast bij DIT soort ‘wetenschappelijke’ onderzoeken.
      In de exacte wetenschappelijke wereld worden de parameters van een onderzoek minitieus beschreven. Anders linae directa poubelle want waardeloos

      (in antwoord op Daniel)
     • Daniel

      Ja, want daar reageer ik op,
      Het soort ‘wetenschappelijke’ onderzoeken die iedere dag in de krant staan, onderzoek onder b.v. een paar honderd mensen die een maandje duren en waar geen controle op de ‘proefmensen’ is, dus helemaal mee eens, rijp voor de prullenbak.
      Haha, we zijn het helemaal eens.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      en waar de ‘proeven’ bestaat uit proefpersonen die (vragen)lijstjes invullen

      (in antwoord op Daniel)
  • Daniel

   Een optimist is een slecht geïnformeerde pessimist zei Theo Maassen een paar jaar geleden, Marianne, ik denk dat een gezond hart vooral komt door de goede genen die je hebt meegekregen. En optimisme daar een beetje bij helpt.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Windows 8

  “Mensen met een optimistische persoonlijkheid blijken een veel gezonder hart te hebben dan mensen die wat somberder in het leven staan. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Illinois naar aanleiding van een studie onder meer dan 5.000 volwassenen.”
  Of mensen met een gezond hart VOELEN zich simpelweg beter/gezonder en zijn daardoor optimistischer?

 3. catchit64

  Ik sta bijna altijd op met een goed humeur, heb gelukkig geen last van rugpijn, hoofdpijn of andere kwalen en zit lekker in mijn vel. Gewoon de boel positief bekijken scheelt inderdaad. Ik heb zakelijk een rampjaar achter de rug maar met mijn positieve kijk op de wereld en mijn werk gaat het langzaam weer de goeie kant op.

Reacties niet toegestaan