Borstvoeding en alcohol: mag het nu wel of niet?

Na 9 maanden zwangerschap en waarschijnlijk ook geheelonthouding heb je vast wel zin in een lekker glaasje wijn. De kleine ligt zoetjes te slapen, wat let je, zou je denken. Toch kiezen steeds meer vrouwen er tegenwoordig voor om de alcohol te laten staan tot ze geen borstvoeding meer geven. Maar of dat nou echt nodig is. Professor Maija Bruun Haastrup van het Deense Odense University Hospital vindt van niet. Ze heeft onlangs een uitgebreide overzichtsstudie uitgevoerd van een aantal onderzoeken over alcohol in relatie tot borstvoeding. Ze kwam tot de conclusie dat er 'geen enkele medische reden is om niet af en toe een glaasje te drinken als je borstvoeding geeft. Er is totaal geen bewijs dat het schadelijk is voor je kind'. Ze raadt wel aan om voor de zekerheid de alcohol te drinken na de borstvoeding en om het bij af en toe een glaasje te houden.

Bron(nen):   Goed Gevoel      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. harrr

  Het is toch vast wel te meten of er in de melk alcohol zit na het nuttigen van een paar consumpties? En zo ja, dan ben je volgens mij slechte ouders als je dat dan aan je baby voert……

   • harrr

    Dank voor het zoeken 😉
    Maar het is duidelijk: er komt alcohol in de moedermelk dus hoe kan iemand verzinnen dat dit misschien wel *niet*slecht* kan zijn???

    (in antwoord op Windows 8)
    • Windows 8

     Geen idee (en geen zin nu op te zoeken ) maar misschien hoeven zulke kleine hoeveelheden geen probleem te zijn voor een baby?
     Tenslotte komt alcohol ook vrij in de natuur voor tijdens gisting vruchten

     (in antwoord op harrr)
     • Vogelbeest

      Exact! Alcohol in zeer kleine hoeveelheden is volkomen natuurlijk voor een mens. Pas sinds ca. 60 jaar gooien we ieder stuk fruit met een verkleurinkje weg. Zeker in het wat verdere verleden waren er mislukte oogsten en hongersnoden en alles wat maar enigszins eetbaar was werd genuttigd. Tijdens al die gistingsprocessen ontstaat alcohol en daar kan ons lichaam uitstekend mee omgaan. Hele flessen wijn, of, nog erger, gedestilleerd is niet natuurlijk en kan schade toebrengen, maar een klein beetje is volkomen natuurlijk. Er zijn meer als voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat een beetje alcohol gezonder is als geen alcohol.

      (in antwoord op Windows 8)
     • harrr

      Toch wil ik niet geloven dat voor een baby, met zulke hard ontwikkelende hersenen, gebaat zou zijn bij alcohol. Als dat zo was dan had de melk wel gegist in de borsten ….. of zo

      (in antwoord op Vogelbeest)
     • Windows 8

      Inderdaad, dat bedoelde ik

      (in antwoord op Vogelbeest)
    • Burgermans

     Omdat alcohol op zich niet slecht is.

     (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan