Waarom je van de barbecue rimpels krijgt en hoe je dit kunt tegengaan

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 05 juli 2012 om 12:25
welingelichtekringen header 1
Een stof in het gebarbecuede voedsel kan je rimpels geven. Het gaat om de zogenaamde AGE-producten, oftewel Advanced Glycation End-producten. Deze ontstaan door een chemische reactie tussen koolhydraten, proteïnen en/of vetten bij een hoge temperatuur. Tijdens deze reactie raken de eiwitten onherstelbaar beschadigd en kunnen zo ook schade aanrichten in het lichaam, waaronder veroudering. AGEs worden opgenomen in het lichaam en veroorzaken bij hoge dosissen rimpels en een slappe huid, omdat ze een invloed hebben op de huidstoffen collageen en elastine. Deze laten de huid er jong en veerkrachtig uitzien. 6 tips om de schade te beperken. 1. Marineer je vlees minstens een uur: het vertraagt de vorming van AGEs 2. Bereid vis 'en papillote': dit lijkt op stomen 3. Kies voor minder warm en dus een langere kooktijd. Hoe heter je bakt of grillt, hoe meer AGEs er vrijkomen. 4. Kook, stoom of pocheer 5. Voeg water toe: het vermindert de temperatuur en daarmee de kans op AGE's 6. Vermijd suiker, kies voor groenten: groenten zitten vol antioxidanten, die veroudering en schade herstellen. Suiker toevoegen aan eten vergroot de kans op de vorming van AGE.