Borstvoeding gelinkt aan een hoger IQ

Een uitgebreide nieuwe studie toont het verband aan tussen borstvoeding en intelligentie. Experts houden een slag om de arm, al ondersteunt het onderzoek volgens hen wel het advies om baby's de eerste zes maanden uitsluitend moedermelk te geven. Braziliaanse onderzoekers traceerden bijna 3.500 baby's uit alle lagen van de bevolking en ontdekten dat hoe langer de baby's borstvoeding kregen hoe hoger hun scores op IQ-testen waren als volwassenen. Ook hadden ze vaker een hoger salaris en een hogere opleiding. Dr Bernardo Lessa Horta van de Universiteit van Pelotas in Brazilië vindt dat zijn studie een uniek inzicht biedt, omdat de kinderen die borstvoeding kregen evenredig verdeeld waren over sociale klassen. Sommige kregen een maand borstvoeding, anderen meer dan een jaar. Hij gelooft dat moedermelk goed is vanwege de verzadigde vetzuren. Die zouden de ontwikkeling van de hersenen bevorderen. Maar experts zeggen dat zijn studie dat niet kan bevestigen en dat er verder onderzoek nodig is om de link tussen borstvoeding en intelligentie aan te tonen. Dr Colin Michie, voorzitter van het voedingscomité van het Britse Royal College of Paediatrics and Child Health, zegt: 'Er is door de jaren heen al veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen borstvoeding en IQ. De meeste studies kregen kritiek vanwege hun validiteit. Dit onderzoek houdt daarentegen met veel factoren rekening en heeft een indrukwekkende steekproefgrootte.'

Bron(nen):   BBC      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Doe hetzelfde maar eens voor islamopvoeding en iq

 2. KarlRuprechtKroenen

  Vanaf nu allemaal aan de borstvoeding en straks iedereen hoogbegaafd en schatrijk.

  • Vogelbeest

   Gezien jouw nick zou het je wetenschappelijk gezien moeten aanspreken om identieke tweelingen op te zoeken en de ene baby borstvoeding te geven en de andere niet. En dan natuurlijk over de rest van het leven regelmatig IQ-tests af te nemen.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • Dead Silence

   Hoogbegaafd wel, schatrijk niet, want onze socialistische vrienden nemen het af en geven het aan de linkerkant van de verdeling, zodat die nog luier mogen worden en u het leven zuur maken en ook nog eens vertroeteld worden door onze naieve hippierechters.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 3. Dead Silence

  Ik lig nog steeds aan de mem.

 4. Frank

  Ik ga ondanks mijn leeftijd zo snel mogelijk aan de borstvoeding,er hoeft geen melk uit te komen,hoelijk word ik intelligenter dan ooit..!

Reacties niet toegestaan