De nieuwste foodhype: rot en beschimmeld eten

Moest eten lange tijd vooral vers zijn, nu hebben foodies het liever bedorven. Gefermenteerd voedsel is al een tijdje met een opmars bezig, maar met de komst van de eerste kookboeken over dit type eten, kun je wel spreken van een heuse trend. Ook sterrenkoks houden ervan: eten gecontroleerd via fermentatie laten bederven. Zo ontstaat een unieke en sterke smaak. Ook sommige producten die we dagelijks gebruiken zijn gefermenteerd, zoals yoghurt, kaas en salami. Je moet natuurlijk niet zomaar wat groente in je koelkast laten verrotten. Van een bedorven kool word je ziek, maar een gefermenteerde kool is juist lekker. Dat komt vooral door de zouten en zuren. 'De meeste microben worden door zout en zuur gedood. Wat overblijft, zijn de onschadelijke bacteriën. Meng twintig gram zout met pakweg een kilo tomaat en laat dat zes weken in een pot staan en je krijgt een waar smaakbommetje,' vertelt Christian Weij, auteur van 'Verrot Lekker' aan Vlaamse krant De Morgen.
Die goede bacteriën zouden een gunstig effect hebben op de gezondheid. Ze zouden het immuunsysteem een boost geven en ook erg goed zijn voor de darmflora.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

37 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  En wat zien we op de foto ????
  VERSE TOMATEN !!!!

 2. KarlRuprechtKroenen

  In feite is dit een heel oude en bekende methode die men toepast om bepaalde etenswaar te conserveren, de pittige smaak is een heel prettige bijkomstigheid.
  Die kool waar sɐɹʞ ǝʇʇǝuuɐǝظ het over heeft is oa Zuurkool, dit is gefermenteerde witte kool.
  Ik krijg er alweer trek in als ik er aan denk.

 3. Windows 8

  Deze 180 dagen gerijpte steak mag ook wel eens langs komen
  (al is de mijne gemiddeld een maand oud )

  http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3001776/Would-eat-steak-s-180-days-old-Tom-Rawstorne-tries-extreme-aged-beef-rage-foodies.html

 4. Vogelbeest

  Het is in ieder geval volkomen natuurlijk. Pas de laatste 100 / 150 jaar of zo (met het hoogtepunt vanaf ca. 1960) eet de mensheid geen aangetast voedsel meer.
  In de tienduizenden jaren er voor hadden we niet de luxe om een appel met een bruine plek weg te gooien.

  • Albert Bakker

   Natuurlijk is niet hetzelfde als goed of juist. In de tienduizenden jaren voordat we rotte appels weggooiden werden de meeste mensen niet ouder dan zo’n 40 en dat dan ook nog eens met veel pijn en moeite. Dat was natuurlijk.

   Trouwens even los daarvan: als je je darmflora wilt oppeppen met goede bacteriën moet je de rotte tomaten of je half vergane kool wel in je rectum duwen. Bacteriën opeten of drinken helpt niet zoveel aangezien langs die weg je maag er nog tussenzit en dat gaat dus niet best werken.

   Immuunsystemen hebben geen boostoptie trouwens. Hebben ze nooit aan gedacht in het ontwerp ervan.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 5. Robin

  En van zout ga je doot.

Reacties niet toegestaan