Eén groot diagnostisch centrum voor kanker

In Utrecht komt een nieuw, groots opgezet diagnostisch centrum voor kankeronderzoek. Dit zei Hans Clevers, de vertrekkend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), zondagavond in het programma De Kennis van Nu op Radio1.

In dit centrum kunnen stamcellen van patiënten met kanker en andere ziekten (zoals taaislijmziekte) worden onderzocht op hun gevoeligheid voor geneesmiddelen. Op termijn kunnen patiënten dan een behandeling op maat krijgen, aldus Clevers, die jarenlang onderzoek deed naar kanker.

Volgens hem zien zorgverzekeraars het belang van zo’n onderzoekscentrum. Ze zijn volgens hem daarom bereid 20 miljoen euro uit te trekken om het project te starten.

Clevers stelt dat het van groot belang is dat zo’n centrum in Nederland van de grond komt: ,,Wij hebben hier onverwachte ontdekkingen naar het ontstaan van kanker gedaan en ook de technieken om gezonde cellen te kweken komen uit onze laboratoria. Deze kennis moeten we hier in Nederland verder ontwikkelen.''