‘Groeiende kopzorgen voor mantelzorgers’

Bij wie moet je zijn voor welke zorg? Bijna vier maanden na het overhevelen van zorgtaken naar gemeenten worden honderdduizenden mantelzorgers nog altijd van het kastje naar de muur gestuurd door gemeentelijke instanties. Dat blijkt uit een donderdag verschenen peiling van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.

,,Mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen, naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door'', vertelt Liesbeth Hoogendijk, directeur bij Mezzo.

Volgens het kwartaalonderzoek maakt ruim 80 procent van de mantelzorgers zich geregeld zorgen over de ingewikkelde nieuwe regelgeving. Bovendien komen steeds meer mantelzorgers in financiële problemen, mede doordat zij met extra kosten te maken krijgen en vaak gedwongen worden om minder te gaan werken.

Informatie

Mezzo vindt het 5 over 12 voor gemeenten en instanties om orde op zaken te stellen en mensen op een adequate manier informatie te verschaffen.

Nederland telt 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 mantelzorgers zijn volgens Mezzo zwaar of overbelast als gevolg van hun zorgtaken.