Een dieet werkt niet, maar zo raak je die kilo’s wél kwijt

Afvallen is moeilijk en welke diëten je ook probeert, ze werken vaak maar tijdelijk. Er zijn dan ook betere strategieën om gewicht te verliezen, dan maar weer een nieuw dieetboekje aan te schaffen. Traci Mann, docent aan de universiteit van Minnesota, doet al twintig jaar onderzoek naar eetgewoonten. Ze adviseert om je wilskracht een handje te helpen. Ten eerste door obstakels in te bouwen, die je belemmeren om slecht voedsel te eten. De reden dat obstakels werken is dat we lui zijn. Ze zullen ons afremmen om veel te eten. Uit Nederlands onderzoek bleek, dat proefpersonen de zak M&M's leeg aten als hij voor hun neus op tafel stond. Lag de zak aan de andere kant van de kamer of in ieder geval buiten handbereik, dan aten ze maar half zoveel. Dat je moet ophouden waar je mee bezig bent en opstaan om de zak te pakken, blijkt voldoende om veel minder te eten. Tweede strategie is eigenlijk het omgekeerde: maak gezond eten bereikbaarder. Voor de meeste mensen zijn groenten het minst aantrekkelijke voedsel dat op het bord ligt. Eerst wordt de rest verorberd om plichtmatig nog wat groenten toe te voegen. Begin dus met de groente, stelt Mann, en schep de rest van je eten nog niet op. Dan eet je de gezonde calorie-arme groenten op het moment dat je het hongerigst bent en zul je minder van het overige eten nemen.

Bron(nen):   The Independent      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Miquel de Wolff

  is hier 20 jaar onderzoek naar gedaan??? Revolutionair zeg, pfff zero nieuwe tips.

 2. Burgermans

  Ieder pondje
  Gaat door het mondje

 3. Vogelbeest

  No shit, Sherlock?

  Natuurlijk zijn resultaten tijdelijk als je het moet hebben van een of ander ongezond crahsdieet. Zodra je weer terug gaat naar je taarten en je M&M’s vliegt het er net zo hard weer aan. Als je dat nou nog niet weet is het geheel je eigen schuld.
  Wat nodig is is een aanpassing in je eetgewoonten.
  Als je hulp nodig hebt om op gang te komen adviseer ik Het Metabolisme Dieet van Haylie Pomroy.
  Geen dure onnatuurlijke eiwitrepen, maar gewoon eten uit de supermarkt. Alle instructies opvolgen, nooit honger, en de rest komt vanzelf.
  Ik ben al jaren gezond bezig dus ik heb het niet nodig, maar ik zie mensen in mijn omgeving (die zich er echt tot de letter aan houden) tot gemiddeld 200 gram per dag verliezen met dit boek. Dat is voor de meeste lichamen het biologisch maximaal haalbare. Als je dit 1 of 2 maanden volhoud weet je waarschijnlijk genoeg om het de rest van je leven zelf onder controle te houden.
  2 maanden lijkt lang, maar hoeveel jaar wil je nog leven?

 4. harrr

  Goh, er is weer een nieuw *gras = groen* onderzoekje opgeduikeld door de speurneuzen van WEL

 5. Polanski

  Nog een gouden tip om de ‘drempel’, om ongezond snoepgoed te eten, te verhogen. Koop het simpelweg niet, haal het niet in huis en je hoeft het ook niet aan de andere kant van de kamer te verstoppen 😉 Het draait eigenlijk altijd om zelfdiscipline en weerbaarheid. Probeer de verleiding van reclames te weerstaan. Zelf heb ik daar minder problemen mee omdat ik geen liefhebber ben van zoetigheden en fast food.

  • Vogelbeest

   Als je op een kantoor werkt wordt je bijna dagelijks geconfronteerd met gebak, liggen er her en der op bureaus koektrommels en snoeptrommels en als het wat groter is zijn er ook nog snoepautomaten.

   (in antwoord op Polanski)
 6. Karel Kritisch

  Een zwakke innerlijke houding werkt niet.

Reacties niet toegestaan