Succesvolle vrouwen drinken veel te veel

In veel westerse landen zijn bijna alle mensen de afgelopen twintig jaar minder alcohol gaan drinken. Er is echter één groep die juist vaker naar de fles grijpt dan vroeger: de hoogopgeleide, succesvolle vrouw. Het is de prijs die ze betaalt voor de emancipatie. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) drinken deze slimme, rijke vrouwen zelfs 'gevaarlijk veel', wat betekent twee of meer glazen per dag. Uit het Oeso-onderzoek bleek onder meer dat het aantal Australische vrouwen tussen de 18 en 24 dat in het ziekenhuis belandt door een overdosis alcohol in 8 jaar tijd is verdubbeld. In de VS was er een stijging van een kwart. In de afgelopen twintig jaar is het totale alcoholgebruik in de westerse wereld met 2,5 procent gedaald. In de Oeso-lidstaten ligt de consumptie per persoon gemiddeld nu op 9 tot 10 liter pure alcohol per jaar, wat neerkomt op grofweg 130 liter drank. Dat vooral hoogopgeleide vrouwen zoveel meer zijn gaan drinken, noemt Oeso-topman Ángel Gurría ‘een verrassend resultaat’: ‘We zien een forse toename van het aantal vrouwen dat regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinkt in korte tijd. Dat is een nieuwe, ernstige en zorgelijke trend.’ De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de emancipatie, schrijven de onderzoekers. ‘Vrouwen met een hoge opleiding hebben vaker goedbetaalde banen met grote verantwoordelijkheden. Dat veroorzaakt stress en daardoor gaan mensen soms meer drinken. Misschien gaan deze vrouwen ook vaker iets drinken met mannelijke collega’s, maar mannen hebben een hogere alcohollimiet.’

Bron(nen):   De Standaard       

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Alcohol is ook een sociaal smeermiddel en geeft ook ontspanning. Je ziet in samenlevingen waar drinken verboden is dat de sociale spanningen blijven stijgen tot mensen elkaar tenslotte de kelen doorsnijden.

  • Uitgeprocedeerde PVV'er

   Of de pvv achterban die zich helemaal klem zuipen en vervolgens in de boerka van hun moslima buurvrouw pissen!!!!!!!

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Nu je toch over de PVV begint: je kunt zeggen over de Heer Wilders wat je wil maar wat de islam en Griekenland betreft heeft het orakel van Venlo wel steeds maar weer gelijk gekregen.

    (in antwoord op Uitgeprocedeerde PVV'er)
    • Fer X

     Het blijft grappig om te zien hoe een bepaalt soort mensen altijd en overal de pvv (partij voor verliezers) bij weet te betrekken. Zou het iets met IQ en zelfmedelijden te maken hebben?

     (in antwoord op Burgermans)
   • koelekikker

    Ik heb dat nog nooit zien gebeuren of erover gelezen maar eerlijk is eerlijk,je idee is niet slecht.

    (in antwoord op Uitgeprocedeerde PVV'er)
   • Ko Herent

    Nou hebben wij hier in dit dorp geen boerka’s noch moslim m/v, maar het lijkt me reuze spannend! En dan gewoon weer aantrekken zonder te wassen s.v.p.

    (in antwoord op Uitgeprocedeerde PVV'er)
  • Ko Herent

   Ik was pas weer eens in Dubai, waar men alleen mag drinken in hotels., en waar de Bentleys stoppen met wachtende chauffeur zodat de witte jurken bier kunnen lurken.
   De echte die-hards islami’s, die geen wijntje drinken, vreten zich vol uit verveling en drinken zich rond als een trom aan de zoete drankjes.
   Resultaat is een surplus aan waggelende geheelonthouders.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Anton van Haasteren

  Mannen hebben een hogere alcohollimiet???

 3. koelekikker

  Valt de emancipatie toch zwaarder dan men dacht ?

 4. Wil Post

  Hoog opgeleide vrouwen beseffen welke perverse prikkels we wel belonen en waar we niets voor over hebben. De onmacht om onrecht aan te pakken of het systeem van waardering te veranderen zorgt voor spanning.

 5. Fer X

  Andersom Jeanette, om succesvol te zijn als vrouw moet je je gewoon regelmatig vol laten lopen. Probeer het eens, misschien wordt je dan wel zo succesvol dat je kan overstappen naar de “echte” journalistiek.

  • Ko Herent

   Vervoegingen hebben zo te zien in ieder geval niets met i.q te maken ( je latere commentaar), of juist weer wel.

   (in antwoord op Fer X)
  • Jannie Ooms

   Als je iemand de journalistieke maat wilt nemen, zou het handig zijn als je dat in foutloos Nederlands doet.

   (in antwoord op Fer X)
 6. Sjaak

  Ik vind een vrouw die vrouw is pas echt aantrekkelijk!

 7. Ottogaai

  Ik heb wel eens gehoord of gelezen dat een dronken vrouw een engel in bed is. 🙂

Reacties niet toegestaan