Stress op het werk nekt ons allemaal

We weten allemaal dat chronische stress op het werk niet goed is, maar het is moeilijk om eraan te ontkomen gezien de hoge eisen die aan werknemers gesteld worden. Volgens Shlomo Breznitz, cognitief psycholoog en auteur van Maximum Brainpower: Challenging the Brain for Health and Wisdom, zijn de kosten voor de gezondheidszorg voor werknemers die te kampen hebben met chronische stress 46% hoger dan die voor werknemers die geen last hebben van stress. Dat komt neer op ongeveer € 500,- per persoon. Multi-taskers hebben het meest last van stress. Het is gezonder om je te concentreren op één taak en pas als die klaar is te beginnen aan de volgende. Constante afleiding door digitale berichten is ook niet bevorderlijk voor de concentratie. Harder werken is niet noodzakelijk slimmer werken. We hebben behoefte aan energie en interactie. We hebben problemen nodig die ons uitdagen. Je geest dien je net zo goed te trainen als je lichaam als je een topprestatie wil leveren. Je moet hard trainen, maar je moet ook je grenzen kennen. Wat geldt voor ons lichaam, geldt ook voor ons brein. Een laatste advies: las af en toe een pauze in, maak een praatje met iemand of lees een artikel, maar niet over het werk!

Bron(nen):   Business Insider      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    ach, wat ver van de realiteit. al minstens een tiental jaar geleden was er al helemaal geen tijd meer voor een praatje of een pauze. De Gezondheidszorg en andere sectoren, behalve de bouwwereld, heeft zo’n hoge werkdruk ( beleid van de VVD ), dat medewerkers al helemaal geen koffiepauze meer nemen, minder tijd voor lunch en wat moet je nu met een collega , bij wie de werkstress bij het koffieapparaat uit zijn ogen straalt, om een praatje te maken. Neen, dat is hard gillend wegrennen van die ‘grote” gekte voor de huurbazen van de RvT of al die “nare’ Mensen-Directies. Als je de baten van al die niet opgenomen koffiepauzes- tijden zou optellen, dan zouden heel veel meer medewerkers nog 10.000 ‘den euro’s te goed krijgen. Hoe komt het dat nu dat de ‘vleugellamme” vakbond, hier nooit iets mee heeft gedaan. De werknemer wordt continue bestolen door zijn werkgever, de middenstander en het economisch bankenverkeer.
    Maar het is juist ” stress op het werk nekt ons allemaal”. Ga maar eens kijken op de perrons naar mensen op maandagochtend:” Er is werkelijk niemand die opgewekt kijkt, in tegendeel”.

Reacties niet toegestaan