Hoe een hotdog wordt gemaakt en waarom je hem beter kunt laten staan

Hotdogs worden gemaakt van een restproduct uit de vleesindustrie. Volgens EU-regels mag dit niet worden aangemerkt als vlees, maar moet het seperatorvlees worden genoemd. Botten en resten spierweefsel van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine ontdaan van de allerlaatste verwerkbare vleesresten en bewerkt tot een worst. Naast dit 'vlees' zijn er nog veel meer ongezonde stoffen en met name E-nummers in verwerkt. Dit zijn er een paar:

E250 Natriumnitriet: verhoogt het risico op kanker. E451  Kalium- en natrium trifosfaten: wordt ook gebruikt in wasmiddelen als waterontharder en wordt toegevoegd aan onder andere antivries. E301 Natriumascorbaat: een anti-oxidant en zuurteregelaar. Veroorzaakt huidirritatie bij hoge doseringen. E120 Carmine: een kleurstof die het vlees roze houdt. Het heeft geen gevolgen voor de gezondheid, zolang je niet allergisch voor insecten bent: het wordt gemaakt van de schilden van kevers. De kleurstof zit ook in curries, yoghurt, lippenstift en roze glazuur, en kan leiden tot allergische- en shock reacties. Zie hier hoe hotdogs worden gemaakt.

Bron(nen):   Daily Mail  Bron foto    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bierneus

  Gemakkelijk bangmaakstukje. Je kan ook zeggen: goed dat er je een dier doodt voor voedsel, je alles wat eetbaar is gebruikt.

  Vwb de chemicalien: hier geldt paracelcus (in de (on)juiste dosering is alles giftig). Door iets bij zijn chemische naam te noemen klingt iets tegenwoordig al snel eng (diwaterstofoxide klinkt ook beroerder dan water, hetgeen bij hoge dosis trouwens ook dodelijkis, zie groninger student tijdens ontgroening).
  E nummers zijn geen ‘ongezonde stoffen’ maar het tegeonovergestelde :

  “E-nummers zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze te verbeteren, bijvoorbeeld om de houdbaarheid ervan te kunnen garanderen.

  Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie die aangeeft dat de overheid de stoffen gecontroleerd en veilig bevonden heeft. Ook biedt een E-nummer de zekerheid dat je er niet te veel van binnenkrijgt.”(www.voedingscentum.nl)

  Beetje meer nuance dus. Dit is propagamda van de anti-vlees lobby. Prima, maar wel even erbij zeggen volgende keer,

 2. catchit64

  Ja, en alle hamburgers worden op dezelfde manier gemaakt…
  Wat een briljant redactiewerk van mevrouw van Cleeff.
  Dat jullie de hele wereld afstruinen naar nieuws kan ik zeer waarderen, maar wanneer je van het suffertje de Daily Mail dergelijke berichten doorplaatst dan zou ik een andere baan zoeken.

  Ga eens kijken bij een echte slager (nee niet die bij de Jumbo of AH) en laat je voorlichten over hoe vleesproducten worden gemaakt.
  Zelfs bij grote Nederlandse vleesverwerkende bedrijven als VION gaan ze niet zo om met vlees.

  Lekker doorgaan met dergelijke onzin plaatsen dan krijg je de geitenwollen sokken types vanzelf mee en kun je complete bedrijfstakken volledig naar de knoppen helpen.

  (Nee ik heb niks met de vleesverwerkende industrie ben alleen dergelijk nieuws helemaal zat)

 3. Freek Op 't Einde

  er bestaan geen restproducten. het is onze perceptie van wat wij lekker vinden.

 4. Alter Ego

  Zo zie je maar. Er blijft weinig meer over om echt eten.
  Tenzij je je afvraagt wie er nou eigenlijk eet ?
  Jij of je darmen ?
  Wie heeft er honger ? Jij of je maag en darmen ? 😉

Reacties niet toegestaan