Vitamine C vermindert kans op hartziekten en een voortijdige dood

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 07 juli 2015 om 15:02
welingelichtekringen header 1
Groenten en fruit zijn gezond. Dat weten we allemaal. Nu is er nog een andere goede reden om er veel van te eten. Uit een Noors onderzoek blijkt namelijk dat een hoge vitamine C-concentratie in het bloed door het eten van groenten en fruit samengaat met een verminderd risico op hart- en vaatziekten en een vroegtijdige dood. Als onderdeel van de Kopenhagen General Population Study hadden de onderzoekers toegang tot gegevens van 100.000 Denen en hun inname van groenten en fruit alsmede hun DNA. Daaruit bleek dat mensen met de hoogste inname van groenten en fruit een 15% lager risico hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en een 20% lager risico op vroegtijdig overlijden hadden in vergelijking met mensen die zeer zelden groenten en fruit eten. Tegelijkertijd stelden zij vast dat het verminderde risico verband houdt met hoge vitamine C-concentraties in het bloed door het eten van groenten en fruit. Vitamine C is een krachtige antioxidant die cellen en biologische moleculen beschermt tegen schade die veel ziekten, waaronder hartziekten, veroorzaakt. Het menselijk lichaam is niet in staat om vitamine C te produceren, waardoor we vitamine uit onze voeding moeten krijgen. Je kunt ook vitamine C-supplementen slikken, maar het eten van veel groenten en fruit helpt je om een gezondere levensstijl te ontwikkelen op de lange termijn, wat beter is voor je gezondheid in het algemeen. De wetenschappers gaan nog door met hun onderzoek om andere factoren te ontdekken, die samen met vitamine C van invloed zijn op het risico op cardiovasculaire ziekten en de dood. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het .
Bron(nen): EurekAlert!