5 dingen die je moet weten over het nieuwe wondermiddel om af te slanken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 01 juli 2012 om 10:37
welingelichtekringen header 1
Voor het eerst in 13 jaar heeft de FDA in de VS een nieuwe dieetpil goedgekeurd: lorcaserine. Ze wordt op de markt gebracht onder de merknaam Belviq of Lorqess. In Europa bevindt het zich nog in de pre-registratiefase en als je het in de VS wil bestellen, zul je nog even moeten wachten. Voor je er je toevlucht toe neemt, zijn er 5 dingen die je moet weten.
 1. Hoe werkt het?
  Het middel remt je eetlust door de serotoninereceptoren in je hersenen te activeren. Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een positieve stemming. Antidepressiva werken ook in op de serotoninehuishouding Het is de bedoeling dat lorcaserine alleen gaat inwerken op de serotoninereceptoren die van invloed zijn op de eetlust, maar een bijwerking kan zijn dat je er vrolijker van wordt.
 2. Hoe effectief is het?
  Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van mensen (zonder diabetes type 2) 5% van hun oorspronkelijke gewicht kwijtraakte — gemiddeld 5,4 kg — in de loop van 1 jaar en in de groep die een placebo slikte was dat 23%. Als je na 12 weken nog geen 5% van je lichaamsgewicht kwijt bent, heeft het niet veel zin om het middel te blijven slikken. De kans dat het later alsnog gewicht verliest, is dan klein. Om een optimaal resultaat te bereiken wordt geadviseerd de medicatie te combineren met een gezond dieet en veel bewegen. Het gaat echt niet vanzelf!
 3. Voor wie het geschikt?
  De FDA heeft het middel goedgekeurd voor mensen met obesitas (BMI 30 of hoger) of met overgewicht (BMI 27 of hoger) en ten minste 1 gewichtsgerelateerde aandoening, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.
 4. Zijn er ook bijwerkingen?
  Die zijn er zeker! De meest voorkomende (bij mensen zonder diabetes) waren hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, een droge mond en constipatie. Bij patiënten met diabetes kwamen daar nog een te laag bloedsuikergehalte, rugpijn en hoesten bij.
  Voorzichtigheid is geboden bij mensen die hartklachten hebben. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de optimale dosis om hart- en vaatziekten te voorkomen.
  Ook moet je dit middel niet combineren met andere middelen die het serotoninegehalte in de hersenen doen toenemen, zoals antidepressiva. Als het serotoninegehalte te hoog wordt, kun je een zogenaamd 'serotoninesyndroom' krijgen en dat kan je fataal worden. Gebruik onder toezicht van een arts is dus aan te bevelen.
 5. Waarom duurde het zo lang voor de FDA een nieuwe dieetpil goedkeurde?
  Er worden vaak vraagtekens geplaatst bij de veiligheid. Het laatste middel dat werd goedgekeurd was Alli (orlistat) in 1999 en dat werd later in verband gebracht met ernstige lever- en nierziekten. Meridia (sibutramine) werd van de markt gehaald in verband met het verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Lorcaserine werd eerder afgekeurd door de FDA, net als een ander middel (Qnexa), om veiligheidsredenen. Verder onderzoek naar de veiligheid van lorcaserine heeft de FDA overtuigd.
Bron(nen): Time