5 redenen waarom een warme winter goed is voor een mens

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 24 december 2015 om 14:50
welingelichtekringen header 1
Geen bevroren vingers, snijdende wind of glibberige fietstochtjes: de winter is zachter dan ooit en dat heeft een heleboel voordelen. "Extreme warmte of koude leidt tot meer doden. Dat die temperatuurpieken in december uitblijven, maakt dat ook de sterftepiek voorlopig uitblijft," vertelt epidemioloog Nathalie Bossuyt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in De Standaard." "Bij koud weer hebben we vaak last van acute luchtweginfecties. Dat komt omdat de slijmvliezen in de neus moeite hebben om zich aan te passen aan de plotse afwisseling tussen binnen- en buitentemperaturen," legt Steven Van Gucht van het WIV uit. De zachte, constante temperaturen zijn minder belastend voor ons lichaam.
Meer blijheid Zon en warmte zijn goed voor het gemoed. Ongeveer tien procent van de bevolking heeft jaarlijks last van een winterdip. "Een belangrijke tip voor mensen die hieronder lijden, is buiten komen en zich blootstellen aan natuurlijk zonlicht," zegt klinisch psycholoog Filip Raes (KU Leuven). "En laat dat nu net datgene zijn wat we vaker doen als het warmer is."
Minder kosten De zachte winter scheelt in de portemonnee: we kopen minder winterkleding, hebben geen winterbanden nodig en verbruiken minder energie.
Beter slapen Temperatuurschommelingen verstoren de slaap. Doordat het niet koud wordt buiten, koelt het huis 's nachts minder af. Daardoor hoeft je lichaam minder te compenseren waardoor je dieper slaapt.