Belachelijk: bedrijf koopt rechten aids-medicijn en verhoogt prijs van 12 naar 670 euro per pil

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 22 september 2015 om 15:08
welingelichtekringen header 1
Een voormalige hedge-fondsmanager heeft de rechten van een 62 jaar oud aids-medicijn gekocht en de prijs verhoogd van 12 naar 670 euro per pil. Dat is een prijsstijging van bijna 5.500 procent. Het kwam hem op veel kritiek te staan van onder meer Hillary Clinton. De Amerikaanse Martin Shkreli heeft Turing Pharmaceuticals opgericht en vervolgens de rechten van het middel Daraprim gekocht voor bijna 50 miljoen euro. Daraprim wordt gebruikt om levensbedreigende parasitaire infecties te bestrijden, die vooral voorkomen bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem, zoals aids-patiënten. Vlak na de aankoop steeg de prijs van het medicijn, dat minder dan een euro kost om te produceren, naar 670 euro per pil. De 32-jarige Shkreli verdedigde zich tegen door te zeggen dat ''de prijsstijging noodzakelijk was om weer winst te maken met het middel.''
Hij voegde daaraan toe dat veel patiënten de pillen maximaal een jaar gebruiken en dat de prijs vergelijkbaar is met gelijksoortige medicijnen die worden gebruikt om zeldzame ziekten te behandelen.
Sinds zijn bedrijf de rechten van Daraprim heeft gekocht, benadrukt Shkreli het belang van de verbetering van het middel en zegt hij dat er hoognodig medicijnen moeten worden ontwikkeld tegen tropische ziektes waarvoor nu nog te weinig aandacht is. De extra verdiensten door de prijsverhoging zullen daarvoor worden gebruikt, aldus Shkreli.
In een open brief roepen patiëntenorganisaties op om de prijsstijging ongedaan te maken. De behandeling van infectieziekten als toxoplasmose wordt zo onbetaalbaar, stellen ze. Shkreli laat weten geenszins van plan te zijn om het middel goedkoper te maken.
Bron(nen): Daily Mail