Belachelijk: bedrijf koopt rechten aids-medicijn en verhoogt prijs van 12 naar 670 euro per pil

Een voormalige hedge-fondsmanager heeft de rechten van een 62 jaar oud aids-medicijn gekocht en de prijs verhoogd van 12 naar 670 euro per pil. Dat is een prijsstijging van bijna 5.500 procent. Het kwam hem op veel kritiek te staan van onder meer Hillary Clinton. De Amerikaanse Martin Shkreli heeft Turing Pharmaceuticals opgericht en vervolgens de rechten van het middel Daraprim gekocht voor bijna 50 miljoen euro. Daraprim wordt gebruikt om levensbedreigende parasitaire infecties te bestrijden, die vooral voorkomen bij mensen met een slecht werkend immuunsysteem, zoals aids-patiënten. Vlak na de aankoop steeg de prijs van het medicijn, dat minder dan een euro kost om te produceren, naar 670 euro per pil. De 32-jarige Shkreli verdedigde zich tegen Bloomberg door te zeggen dat ''de prijsstijging noodzakelijk was om weer winst te maken met het middel.''

Hij voegde daaraan toe dat veel patiënten de pillen maximaal een jaar gebruiken en dat de prijs vergelijkbaar is met gelijksoortige medicijnen die worden gebruikt om zeldzame ziekten te behandelen.

Sinds zijn bedrijf de rechten van Daraprim heeft gekocht, benadrukt Shkreli het belang van de verbetering van het middel en zegt hij dat er hoognodig medicijnen moeten worden ontwikkeld tegen tropische ziektes waarvoor nu nog te weinig aandacht is. De extra verdiensten door de prijsverhoging zullen daarvoor worden gebruikt, aldus Shkreli.

In een open brief roepen patiëntenorganisaties op om de prijsstijging ongedaan te maken. De behandeling van infectieziekten als toxoplasmose wordt zo onbetaalbaar, stellen ze. Shkreli laat weten geenszins van plan te zijn om het middel goedkoper te maken.

Bron(nen):   Daily Mail      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “62 jaar oud aids-medicijn gekocht”

  “In most cases, the drug patent is awarded for around twenty years in the United States. The lifetime of the patent varies between countries and also between drugs. Since the company applies for a patent long before the clinical trial to assess a drug’s safety and efficacy has commenced, the effective patent period after the drug has finally received approval is often around seven to twelve years.

  Once the patent has expired, the drug can be manufactured and sold by other companies. At this point, the drug is referred to as a generic drug. According to guidelines in most countries, including those from the US FDA, generic drugs have to be identical to the branded drug in terms of efficacy, safety, usage, route of drug administration, pharmacokinetics and pharmacodynamics.”

 2. DennisK

  Het weerzinwekkende neo-liberale patjepeeër-aan-de-macht/ik-heb-geld-dus-mag-ik-lekker-doen-wat-ik-wil tijdperk waarin we leven…

 3. disqus_RinSh7fPr4

  Zelden een meer zelfgenoegzame harses gezien dan die van dit stuk trash.

 4. Tim66

  En onze regering blijft maar beweren dat ouderen mensen verantwoordelijk zijn voor onhoudbare kosten,het probleem ligt bij ,investeerders ,managers, zorgverzekeraars die miljarden op hun rekeningen hebben staan, daarbij krijgen nog een verhoging want de groepen asielzoekers moeten ook nog betaald worden door de Nederlanders.

 5. Tim66

  Mensen zouden zich moeten verzetten tegen deze financiële parasieten,gewoon deze groot graaiers gewoon afknallen misschien begrijpen ze het dan!

  • Jaap Aap

   Ik ben met je eens dat deze flapdrol een parasiet is. Maar om nu de sterk gestegen kosten voor de zorg bij hem neer te leggen mist natuurlijk ook elke basis. Kijk eens naar ons totale zorgbudget en waaraan het meeste geld wordt uitgegeven?

   (in antwoord op Tim66)
 6. Paulraw

  Snap het niet,als VW wat rommelt met de software van een auto krijgt het 16 miljard boete .Deze rat speelt met mensenlevens en kan er straffeloos over vertellen op TV?
  Only in the USA?

  • Blargh

   Als producent bepaal je toch zelf de prijs van je product?
   Het is een 62? jaar oud medicijn dus makkelijk generiek te maken.
   Gevolg => dag aandeel

   (in antwoord op Paulraw)
 7. christopher

  Heeft iemand het filmpje daadwerkelijk afgekeken? Inclusief de redactie? En de achtergrond informatie.
  De pil wordt voor de mensen die het niet kunnen betalen vergoed, maar voor de rijkeren die het wel kunnen betalen blijft de prijs hoog. Op deze manier betalen zij als het ware voor de minder bedeelde medemens. Op deze manier maakt het bedrijf toch nog winst, wat gestoken wordt in nieuw onderzoek naar Aids.

Reacties niet toegestaan