Roken straks ook verboden in eigen tuin of op balkon?

Clean Air Nederland wil in een rechtszaak aantonen dat buren, die roken in hun eigen tuin of op het balkon overlast veroorzaken om zo ook het roken in de privésfeer aan banden te leggen. Voorzitter Tom Voeten in het AD: ''Ik denk aan flatbewoners die roken op een balkon naast de slaapkamer van de baby van de buren. Dat vind ik bijna misdadig.'' In het Burgelijk Wetboek staat dat buren elkaar niet mogen hinderen door onder meer stank en rook. Maar het is de vraag of je dat kunt aantonen, zegt Michel Vols, docent rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. ''De rechter zou kunnen zeggen dat het bij het stadsleven hoort. En als iemand longkanker heeft, komt dat dan door zijn rokende buurman, of rookte hij ook mee in het café?'' Vols denkt dan ook dat het zo'n vaart niet zal lopen. Toch is het begin dit jaar een ouder echtpaar in Duitsland gelukt om hun rokende buren van het balkon te verjagen. Het koppel uit Premnitz stoorde zich aan de rokers en werd door het hoogste rechtscollege in het gelijk gesteld. Clean Air Nederland hoopt op een soortgelijke uitspraak.  

Bron(nen):   AD      

29 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Hier ook een paar vette stinkerds. 2 kinderen dus op het balkon paffen terwijl ik een paar straaltjes probeer te absorberen

 2. Dead Silence

  Clean Society Holland, linkschmenschban.

  • Blargh

   u bent kankerstok roker?

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Calhoun84

   Alsof alleen linkse mensen een hekel hebben aan roken….. Maar deze rechtszaak is bij voorbaat kansloos, maar het is Clean Air waarschijnlijk ook slechts te doen om aandacht.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Apekool

  Direct ook BBQ verbieden!

 4. Twan

  Als iedereen recht heeft op zuivere, schone lucht? Man man, dan kan er veel verboden worden: BBQ, tuinhaarden, vliegtuigen, auto’s, fabrieken, vrachtwagens, kolencentrales, openhaarden, allesbranders, palletkachels, CV installaties etc etc
  En volgens mij betalen we die mafkezen van Clean-Air ook nog zelf, volgens mij is het een door het rijk gesubsidieerd clubje .

 5. Burgermans

  Geen onverdraagzamer volk dan links volk.

  • Calhoun84

   Ja, want alleen linkse mensen kunnen een hekel hebben aan de rook van anderen 🙂

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Het zijn nooit rechtse mensen die de vrijheid van anderen willen inperken. 🙂

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Boven Jan

     Ja hoor, ik ben helemaal voor een verdere strijd tegen het roken; die nare verslaving waar mensen aan kapot gaan en anderen last van hebben.

     (in antwoord op Burgermans)
    • Calhoun84

     Ik zie op dit forum toch al enkele rechtse (voor zover die indeling nog bestaat) mensen die toch voor een rookverbod zouden zijn.

     (in antwoord op Burgermans)
 6. Jaap Aap

  Ik hoop van harte dat Clean Air de zaak wint. Niet zozeer vanuit het gezondheidsaspect want ik kan me slecht voorstellen dat dergelijke ‘tweedehands rook’ tot longkanker leidt. Maar de stank geeft zonder enige twijfel overlast.

  En als ze deze zaak winnen, direct door naar een geheel rookverbod op de openbare weg. Als je achter zo’n rokende asociaal loopt, loop je permanent in een stinkende walm.

  Roken is net als geloof. Dat doe je maar achter je voordeur waar niemand er last van heeft!!!

 7. harrr

  Ons mooie land gaat kapot aan deze onverdraagzaamheid.

  (en nee, ik rook niet)

  • Boven Jan

   En heb je een onderbuurman wiens rooklucht door het open raam naar binnen komt en jij bij een zomerse dag dus de hele dat in die lucht zit? Moet je er eens een gesprek over beginnen, krijg je meteen te horen dat jij diegene bent die maar moet verhuizen. Want rokers zijn altijd zo begripvol…

   (in antwoord op harrr)
   • harrr

    Onderburen niet, woon lekker met tuin op de grond,
    maar verders branden mijn buren hun vuuurkorf, steken er een sigaar(et) bij op en als het gezellig is kom ik er lekker bij staan.
    Het is hun tuin, zolang ze geen autobanden opfikken mogen ze lekker hun gang gaan.
    (en andersom natuurlijk ook, heerlijk is dat , wederzijdse verdraagzaamheid)

    (in antwoord op Boven Jan)
    • Boven Jan

     En waarom mogen ze geen autobanden opfikken in hun eigen tuin?

     (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Omdat dat bij wet verboden is.

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Is dat ook niet wat onverdraagzaam binnen onze wet? Snelheidslimieten zijn ook betuttelend. Waarom is het doodnormaal als ik klaag over harde house bij de buren, maar is het onverdraagzaam als ik klaag over rooklucht? Ik snap werkelijk niet waarom roken nu ineens een soort heilig huisje is.

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Ik had het helemaal niet over roken, maar over onverdraagzaamheid.
      En als je 1 minuut in de rook van brandende autobanden staat dan weet je wel waarom dat verboden is en een peuk inderdaad niet.
      (er is een kans dat je het niet na kunt vertellen)

      (en ik ben blij dat jij niet mijn buurman bent.. klagen over rook, over muziek, over alles?.. brrrr)

      (in antwoord op Boven Jan)
     • Boven Jan

      Nee hoor, ik klaag alleen wanneer mensen schijt hebben aan anderen. Als mijn onderburen een feestje hebben dan hoor je mij niet, helemaal niet als ze dit zelfs nog netjes zeggen van tevoren. Dan mogen ze ook mijn Big Green Egg lenen die gewoonlijk op mijn dakterras staat. Ik ben super gezellig….als je rekening met me houdt. En laat het daar nu vaak misgaan, zeker bij rokers. Dan wordt ik lastig, soms onhandelbaar.

      (in antwoord op harrr)

Reacties niet toegestaan