Meer kans op overgewicht als je te laat naar bed gaat

Wie door de week te laat naar bed gaat, loopt meer risico op overgewicht dan mensen die wel op tijd op één oor liggen, schrijft het AD. Opvallend is dat het aantal uren slaap geen invloed heeft, maar het echt gaat om het tijdstip waarop je onder de wol kruipt.

Onderzoekers van de bekende Amerikaanse Universiteit van Californië in Berkeley concludeerden dat voor elk uur dat iemand later naar bed gaat er gemiddeld 2,1 punt aan BMI bij komt. Dat komt neer op zo'n 5 kilo. Ze bestudeerden 5 jaar lang ruim 3.300 jongeren en volwassenen.

''Deze resultaten benadrukken dat de bedtijd, niet de totale slaaptijd dus, van belang kan zijn voor gewichtsbeheersing op latere leeftijd,'' zegt wetenschapper Lauren Asarnow. Oud-politicus Paul Rosenmöller, die een adviescommissie leidt over obesitas, herkent de verleiding: ''Als je te laat naar bed gaat, kun je vermoeidheid gaan onderdrukken met eten, dat merk ik zelf ook.'' Ook chronobioloog Floor van Oosterhout van het Waak- Slaapcentrum van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam herkent de resultaten. Mensen met een verschoven dag- en nachtritme gaan regelmatig vaak 's avond pas laat eten of snacken. ''Op dat moment heb je meer trek in vet of suiker. Door slaapgedrag kan de voorkeur voor voeding veranderen.''

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Ieder pondje gaat door het mondje, Je@nette.

  2. Jaap Aap

    Ik verkeerde in de veronderstelling dat een krant een ‘nieuws’ medium is. Waarom staat dergelijk oud-nieuws hier dan met regelmaat?

  3. Bartje

    NU tot mijn 30 jaar heb ik chinese continu gelopen en werd echt niet dik van laat naar bed gaan.

Reacties niet toegestaan