5 slechte gewoonten voor je tanden

Het begint allemaal met een goed verzorgd gebit en gelukkig is het helemaal niet zo lastig om dat met poetsen en flossen te onderhouden. Er zijn echter ook een aantal gewoonten die minder goed zijn voor de tanden. TIME verzamelde enkele veelvoorkomende fouten waarmee mensen hun gebit beschadigen. Hieronder zijn er zes te vinden:
 1. Tandenborstel overpoetsen Het heeft helemaal geen nut om je eigen tandenborstel schoon te maken in de vaatwasser of magnetron. Tandenborstels zitten wellicht vol met bacteriën, maar zo lang je tandenborstel niet in contact komt met andere tandenborstels zijn dit nog altijd je eigen bacteriën en er is nog nooit iemand (aantoonbaar) ziek geworden van zijn eigen tandenborstel. Even goed spoelen met kraanwater en laten opdrogen is voldoende.
 2. Social Media gebruiken als tandarts Het internet staat vol met tandheelkundige tips die meer schade aanrichten dan dat ze helpen. YouTube filmpjes om zelf je tanden te bleken, dit kan je beter aan de expert overlaten want je kan je tanden stevig beschadigen op deze manier.
 3. Natte tandenborstel in toilettas bewaren Bacteriën houden van vochtige omgevingen en de toilettas is daarop zeker geen uitzondering. Probeer je tandenborstel dan ook altijd te bewaren in een apart doosje in je toilettas en laat hem bij voorkeur opdrogen voor je hem opbergt. Zodra je op de plek van bestemming bent aangekomen moet je hem ook zo snel mogelijk weer uitpakken.
 4. Tandenstokers Ze zijn nog steeds heel handig als er voedsel tussen je tanden blijft steken op een restaurantavondje, maar in feite zijn tandenstokers een slechte vervanger voor flosdraad. Tandenstokers kunnen versplinteren of breken en de kans dat je schade aanbrengt aan het tandvlees is groot.
 5. Fruitsappen Iedereen is tegenwoordig gezond bezig met fruitsappen, of het nu zelfgemaakte smoothies zijn of een flesje uit de supermarkt. En ook al zitten de sapjes vol met vitaminen en andere goede voedingsstoffen, ze zitten ook vol met agressieve zuren en suiker die heel slecht zijn voor je tanden.

Bron(nen):   TIME      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  tandenborstel in de magnetron? WTF Gilles?

  • Gilles Dijkman

   Ik heb het ook niet bedacht! Zat ook te lezen met verontwaardiging.

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Verontwaardiging? Dat ding smelt toch?

    (in antwoord op Gilles Dijkman)
    • Gilles Dijkman

     “Van alle beschikbare middelen bleek de magnetron de meest ideale manier voor ontsmetting.” Aldus Dental Info, er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, blijkbaar kan het dus wel: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1601-5037.2011.00503.x/abstract;jsessionid=6FC908A67B2DA9D4D30E9265B7EE8882.f03t03

     (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Toch maar opletten …
      If you attempt at home, keep these pointers in mind:

      1. Never microwave toothbrushes with metal parts. If you use an electric, detach the head from the motor first.
      2. Microwave irradiation may destroy the brush or impair its functional ability (the ADA’s concern) and studies have not investigated the long-term impact on brush integrity, so regular re-heating is not advised. Limit to no more than once every two weeks.
      3. Studies have used different settings successfully. Consider one of these options, adjusting for wattage times accordingly:

      Option #1
      • Place toothbrush vertically (brush head up) in a microwave-safe container.
      • Heat at 70% for 7 minutes (1100-watt microwave)

      Option #2
      • Using a microwave-safe container, place toothbrush head-down in about 6.5 ounces of sterilized water.
      • Heat on high/maximum for 60 seconds (650-watt microwave)

      (in antwoord op Gilles Dijkman)
 2. Jos

  Nr 1 is geen gewoonte die per se slecht is voor je tanden, maar gewoon zinloos. Nr 3 is in tegenspraak met de tekst onder nr 1: als die ‘eigen’ bacteriën niet uitmaken, is dat nat bewaren in de toilettas ook geen probleem.

  • Blargh

   1 : laten opdrogen => meeste bacteriën dood

   3 : Natte omgeving ==> groei van alle bacteriën aanwezig (zakje, lucht, …)

   (in antwoord op Jos)

Reacties niet toegestaan