”Veel hartaanvallen en beroertes zijn te voorkomen”

Te veel zout is slecht voor de gezondheid. Dat wisten we wel, maar voor het eerst plakt onderzoekster Marieke Hendriksen van het RIVM er een cijfer op. Daarover schrijft de NOS. Een halvering van de hoeveelheid zout in bestaande voedingsmiddelen zou er volgens Hendriksen toe leiden dat Nederlanders bijna 40 procent minder zout binnenkrijgen. De komende twintig jaar kan dat bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen. Hendriksen, die promoveerde op het onderwerp, concludeert ook dat als de Nederlander overstapt op alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen daardoor eveneens het aantal hartinfarcten en beroertes met tienduizenden zal afnemen. De hoogste tijd dus om echt te minderen met al dat zout.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. bladvoormijnmond

  Zout is een wat algemene term. Welk zout?
  Het pak jozozout wat op de foto staat bevat meer kalium en magnesiumzout.
  Slecht voor mensen die plaspillen gebruiken of nierklachten hebben.
  Mensen hebben zout nodig.
  Chips zijn de bosdoener niet maar wel spek, haring en pizza.
  Veel wetenschappers spreken elkaar tegen.
  Dit is er weer één.

  • Heinz

   Heeft (bijna) niets met zout (natriumchloride=NaCl) te maken. Het gaat om het natrium. Zout bevat ongeveer 40% natrium en dat is het grote probleem. Overal waar extra natrium (zout) aan wordt toegevoegd is een probleem. De mens krijgt bij normale voeding al meer dan genoeg binnen. Een mens heeft ongeveer 400 mg natrium per dag nodig maar we nemen bijna 9000 mg. natrium per dag.

   (in antwoord op bladvoormijnmond)
   • Windows9

    Je vraagt welk zout. Dat is de vraag van een chemicus. In het dagelijks spraakgebruik bedoelt men met zout: keukenzout. Op het pak op de foto staat: Keukenzout. Keukenzout is geen kalium, kaliumchloride of magnesiumzout, maar de chemische verbinding natriumchloride (NaCl). Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord.

    Zout met of zonder jodium, zeezout, het is allemaal natriumchloride. Jozo heeft overigens ook Bewust zout. Hierin is een deel van de natrium vervangen door kalium. Kalium geeft weer andere gezondheidsproblemen, waar het hier nu niet over gaat.

    Keukenzout wordt door de meeste mensen plichtsgetrouw toegevoegd als ze hun aardappels, groente, etcetera
    koken, alsof er bijvoorbeeld niet al veel te veel zit in brood, kaas en vleeswaren etcetera.

    Aan 1 à 2 gram zout per dag hebben de meeste mensen genoeg. Dit is 0,4 1a 0,8 gram natrium per dag.

    In de supermarkt wordt tegenwoordig brood met minder zout verkocht. Zelfs dit bevat meestal nog 0.8 gram zout (=0.32g natrium) per 100 gram. Twee maal daags een paar sneetjes zoutarm brood voorzien dus al ruim in de dagelijkse behoefte aan zout. Doe er nog wat vleeswaren en kaas op en je
    krijgt al een veelvoud van de dagelijkse zoutbehoefte binnen.

    (in antwoord op Heinz)
    • Jaap Aap

     Ik geloof niet dat zout dat mensen toevoegen aan in eten het grootste probleem is maar juist zout dat in producten wordt verwerkt in voedingsmiddelen als kant en klaar maaltijden, brood, soepen etc.

     Zout dat we niet zien en moeilijker kunnen vermijden tenzij we weer terug gaan naar ons eten zelf bereiden van verse ingrediënten en niet uit potjes en pakjes.

     (in antwoord op Windows9)
  • Ko Herent

   En brood.

   (in antwoord op bladvoormijnmond)

Reacties niet toegestaan