Waar haal je duurzame vis? Niet bij de viswinkel

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 26 november 2015 om 15:17
welingelichtekringen header 1
Wie graag een duurzaam gevangen of duurzaam gekweekt visje wil verorberen, moet dat bij de supermarkt halen en niet bij de visboer. Er zijn in Nederland maar vijftien gecertificeerde viswinkels. De rest van de visboeren en marktkramen verkopen nauwelijks vis met een keurmerk. Het is ook wel lastig voor de visboeren: Alleen als zij hun hele winkel laten certificeren, mogen ze vis verkopen met het MSC- (duurzaam gevangen wilde vis) en het ASC-keurmerk (verantwoord gekweekte vis). Omdat veel winkeliers denken dat dat hele keurmerk onzin is of dat een certificering veel extra werk met zich meebrengt en klanten ook nog eens nauwelijks om duurzame vis vragen, zetten ze de stap naar certificatie niet. En dat is erg jammer want vis zonder keurmerk wordt nog vaak uit gebieden gehaald waar de visstand schrikbarend achteruit gaat. Zelfs bedreigde vissen zoals tonijn, paling en snapper worden nog ongecertificeerd gevangen. Bovendien, zonder keurmerk heeft de klant geen idee wat er straks op het bord ligt en of dat niet-duurzaam gevangen visje misschien ernstige vervuiling oplevert, zoals bij de pangasius en de tropische garnaal het geval is. Het beste kun je dus naar de supermarkt. De helft van de vis die je daar kunt krijgen heeft één van de twee keurmerken en het aandeel duurzame vis stijgt er nog steeds. Daarbij is de supermarktvis niet of nauwelijks duurder dan vis zonder keurmerk.
Bron(nen): de Volkskrant