Waar haal je duurzame vis? Niet bij de viswinkel

Wie graag een duurzaam gevangen of duurzaam gekweekt visje wil verorberen, moet dat bij de supermarkt halen en niet bij de visboer. Er zijn in Nederland maar vijftien gecertificeerde viswinkels. De rest van de visboeren en marktkramen verkopen nauwelijks vis met een keurmerk. Het is ook wel lastig voor de visboeren: Alleen als zij hun hele winkel laten certificeren, mogen ze vis verkopen met het MSC- (duurzaam gevangen wilde vis) en het ASC-keurmerk (verantwoord gekweekte vis). Omdat veel winkeliers denken dat dat hele keurmerk onzin is of dat een certificering veel extra werk met zich meebrengt en klanten ook nog eens nauwelijks om duurzame vis vragen, zetten ze de stap naar certificatie niet. En dat is erg jammer want vis zonder keurmerk wordt nog vaak uit gebieden gehaald waar de visstand schrikbarend achteruit gaat. Zelfs bedreigde vissen zoals tonijn, paling en snapper worden nog ongecertificeerd gevangen. Bovendien, zonder keurmerk heeft de klant geen idee wat er straks op het bord ligt en of dat niet-duurzaam gevangen visje misschien ernstige vervuiling oplevert, zoals bij de pangasius en de tropische garnaal het geval is. Het beste kun je dus naar de supermarkt. De helft van de vis die je daar kunt krijgen heeft één van de twee keurmerken en het aandeel duurzame vis stijgt er nog steeds. Daarbij is de supermarktvis niet of nauwelijks duurder dan vis zonder keurmerk.

Bron(nen):   de Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Vis uit de supermarkt is daarentegen niet echt vers meer, Maroesha.

  • Jaap Aap

   Die stelling kun je gegarandeerd NIET onderbouwen. Niet alleen dat de vis bij de supermarkt minder vers zou zijn noch wat daaruit voortvloeit, dat vis bij de visboer (wel) vers is.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    De vis bij de visboer is ingevroren, de vis in de supermarkt ligt veel langer ontdooid in de winkel. Daar gaat je garantie, Jaap. 🙂

    http://supermarkt.blog.nl/onderzoek/2008/05/17/verse-vis-in-supermarkt-is-vaak-niet-vers

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Oh, dus een onderzoek uit 2008,uitgevoerd door het AD en waarbij deskundigen vraagtekens zetten over de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd, is jouw ‘overtuigend bewijs’?

     Het zit je dan inderdaad niet erg mee…

     (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Ik heb mijn stelling onderbouwd (iets wat volgens jou gegarandeerd niet kon). Sta je al weer voor lul, Jaap.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Het onderbouwd werkelijk helemaal NIETS. Zelfs al is het onderzoek helemaal correct uitgevoerd en gisteren gepubliceerd (en niet in 2008), waar zie jij iets over het vergelijk van supermarkt met visboer? Want daarover gaat jouw eerste reactie.

      M’n beste, niet ik sta derhalve voor lul…

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat sta je dus wel, Jaap. Vis uit de supermarkt is eerder ontdooid, ligt langer in de schappen en is dus minder vaak vers. Het aangehaalde onderzoek bevestigt mijn stelling.

      Je valt me steeds met hele grote woorden aan (waarom mag Joost weten), maar je valt elke keer weer door de mand.

      (in antwoord op Jaap Aap)
   • Burgermans

    Het zit je de laatste tijd niet niet mee in onze discussies, wel?

    (in antwoord op Jaap Aap)
  • Blargh

   Alles hangt af van jouw definitie van “vers” in deze discussie uiteraard.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Blargh

  Seg Maroesch, zeg eens tegen Jeanetteke dat LSD geen XTC is (zie foto bij artikel LSD microdosis)

 3. Legija

  In de supermarkt is de vis meestal langer dood dan het geleefd heeft!

Reacties niet toegestaan