Kleinere porties moeten obesitas tackelen

Volgens experts kunnen kleinere porties eten, kleinere verpakkingen en kleiner servies bijdragen aan het obesitasprobleem. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge publiceerden onlangs een studie met overtuigend bewijs dat mensen meer eten en/of drinken door grote porties, verpakkingen of servies. De studie toont aan dat het volledig elimineren van grote porties kan bijdragen aan een vermindering van de dagelijkse energie-inname van 12 tot 16 procent bij Britse volwassenen en 22 tot 29 procent bij Amerikaanse volwassenen. Om dit te verwezenlijken bespreken de experts de veranderingen die toegebracht moeten worden in de hedendaagse maatschappij om de grootte, beschikbaarheid en aantrekkingskracht van grote porties eten of drinken te verminderen, om zo overgewicht te voorkomen. De experts stellen de volgende maatregelen voor:
  • Het verkleinen van de standaardporties van eten dat veel calorieën bevat, zoals snoep, chips en gebak.
  • Het verkleinen van de verpakkingen, zoals het verwijderen van de grootste verpakkingen drinken.
  • Het verplaatsen van de grote porties in winkels en cafés naar minder toegankelijke plaatsen, dus niet bij de kassa, aan het einde van het gangpad of op speciale displays.
  • Het beperken van prijsstellingen die grotere porties en verpakkingen goedkoper maken.
  • Het benadrukken van de grootte van één enkele portie in een verpakking.
  • Het beperken van advertenties voor grote porties of verpakkingen.
  • Het standaardservies kleiner maken: kleinere borden, mokken, glazen en bestek. Zowel thuis als in restaurants en cafés.
  • Het ontwerpen van servicegoed dat aanzet tot kleinere hapjes, zoals ondiepe borden en kaarsrechte glazen en bestek.
  • Het serviesgoed prijzen op basis van de grootte.
Het is makkelijker om deze maatregelen te implementeren bij organisaties binnen de publieke sector, zoals scholen, ziekenhuizen, militaire basissen en gevangenissen. De onderzoekers zijn zich bewust van het feit dat dergelijke maatregelen voor verzet zal zorgen en dat het een grote uitdaging is om deze te implementeren. Daarom suggereren ze een combinatie van regelgevende en niet-regelgevende maatregelen zodat de voedingsindustrie gedwongen wordt om te veranderen en ze niet worden weerhouden door de nadelen van de eerste die verandert, want iedereen moet er aan geloven. Ten slotte is het belangrijk om de publieke steun van de consumenten te winnen. Ook al is het de verantwoordelijkheid van de beleidsbepalers en de voedselindustrie om actie te ondernemen, de consument blijft een belangrijke facilitator.

Bron(nen):   Eurek Alert