Suiker is slechter voor je hart dan verzadigde vetten

De zoetekauwen onder ons zijn de pineut: suiker zit steeds meer in het verdomhoekje. Amerikaanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat je van suiker sneller dodelijke hartproblemen krijgt dan van verzadigde vetten.

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de grootste doodsoorzaak in veel westerse landen. Lang werd aangeraden om weinig verzadigde vetten te eten om de kans op de ziekte te verminderen. Het gevaar van suiker is daardoor onderbelicht gebleven, schrijven de onderzoekers in het vakblad Progress in Cardiovascular Diseases.

Ze vergeleken een groot aantal studies en hun conclusie is simpel: suiker, vooral in de vorm van geraffineerde toegevoegde suikers, is een belangrijkere oorzaak van hartziekten dan vetten.

Dat men vroeger dacht dat vet de boosdoener was, is niet heel vreemd, legt onderzoeker James DiNicolantonio uit. Mensen die veel suiker eten, eten ook vaak veel verzadigde vetten. Tegenwoordig beschikken onderzoekers over veel meer gegevens om het juiste verband te leggen. "Bovendien begrijpen we beter hoe voeding een impact heeft op ons lichaam en vooral op coronaire hartziekten."

De werking van verzadigde vetten blijkt veel complexer dan gedacht. Deels zouden ze zelfs goed zijn voor het hart. "Na een grondige analyse van de studies concluderen we dat het beter is om in de voedingsrichtlijnen minder de nadruk de leggen op de beperking van verzadigde vetten en meer op het vermijden van toegevoegde suikers," besluit DiNicolantonio.

Bron(nen):   Goed Gevoel