“Eet je bord leeg” is een achterhaalde regel

Menig ouder dwingt hun kinderen om netjes hun bord leeg te eten, voordat ze van tafel gaan. Maar deze veel gebruikte opvoedkundige regel blijkt nu achterhaald te zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool ontdekten dat mensen die hun bord leeg eten, een groter risico lopen op een hoge BMI-score. Wie als kind heeft geleerd om netjes zijn bord leeg te eten, kan op latere leeftijd meestal ook moeilijk restjes laten liggen op zijn of haar bord. Dit heeft een negatieve impact op de BMI, aldus de onderzoekers uit Liverpool. Uit een enquête met 385 respondenten blijkt dat de mensen die regelmatig hun bord leeg eten, een grotere kans op een hoge BMI-score hebben. De onderzoekers gebruiken de resultaten van de studie om aan te tonen dat daarmee de regel van ouders om hun kinderen te verplichten hun bord leeg te eten, achterhaald is. Dit maakt het voor kinderen lastig om zelf aan te voelen wanneer ze voldoende hebben gegeten. Daarnaast worden de porties in zowel restaurants als supermarkten steeds groter, waardoor je bord steeds voller wordt. Om een kind toch voldoende te laten eten zonder ze te dwingen hun bord leeg te eten, raden de onderzoekers aan om kleinere porties te serveren. Voor volwassenen kan het helpen om kleinere borden te gebruiken, een vol bord geeft je eerder het gevoel dat je genoeg gegeten hebt. En als je het toch niet kan laten om je bord helemaal leeg te eten, is het in ieder geval een kleinere portie. De onderzoekers zijn van plan om nog verder onderzoek te doen naar de langetermijneffecten van de gewoonte om altijd een bord leeg te eten en het verband met gewichtstoename.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Boven Jan

  ‘Eet je bord leeg’ komt uit de tijd dat er nog keihard geploeterd moest worden voor een aardappel. Niks mis mee om kinderen te leren dat eten zeer kostbaar is en dat je er verantwoord mee om moet gaan. Per jaar wordt gooit elke Nederlander 50 kilo voedsel weg, een schande.

 2. RHK

  Als dit de conclusie is van het onderzoek dan constateer ik dat het het zoveelste “onderzoek” is met een verkeerde gevolgtrekking. Het bord leegeten is een regel die ik ook zou toepassen want eten gooi je niet weg, punt ! Kinderen van tegenwoordig mogen geen corrigerende tik of andere regels opgelegd worden maar feit is dat de meerderheid hierdoor compleet losgeslagen is en als ouder zou men zich moeten schamen hoe weinig respect en incasseringsvermogen ze tegenwoordig hebben. Eten dat opgeschept is door het kind zelf moet dan ook altijd opgegeten worden (dan leren ze pas dat hun ogen groter zijn dan hun mond/maag). Als ouders opscheppen is het wel noodzaak dat zij rekening houden met de kleinere porties die we zouden moeten eten.

 3. Captain Gorgeous

  Leuk onderzoek, jammer dat ze het op bmi gooien. Tenzij je een kantoor pikkie bent die in z’n vrije tijd op de bank zit (wat van zichzelf al ongezond gedrag is) moet je van bmi weinig aantrekken.
  Op mijn fitst was mijn bmi 26,6. Ofwel overgewicht. Toch rende ik met rokerslongen 25 km onafgebroken in twee uur, drukte ik 70x op, 16x volledig optrekken en deed ik sit-ups 300+. Ohja ik eet mijn bord altijd leeg al liggen er twee pizza’s op.
  Gewoon lekker bewegen en je lichaam geeft vanzelf aan wat je moet eten. Touché, twee pizza’s is wellicht een halve te veel^^.
  Vetpercentage en suikerspiegel zeggen een stuk meer over je gezondheid, en zelfs daarbij is het nog per lichaam afhankelijk wat ideaal is.

  • Blargh

   “Toch rende ik met rokerslongen 25 km onafgebroken in twee uur,”
   Rende ….als je 25 bent gaat dit idd nog redelijk makkelijk

   (in antwoord op Captain Gorgeous)
   • Captain Gorgeous

    idd, weer een motivatie om te stoppen met roken zodat dit over 20 nog kan. Ik geef toe dat ik mijn hypocriete kantjes heb, het vertegenwoordigen van een gezonde levensstijl terwijl ik rook en ‘s avonds een wijntje of biertje drink.
    Maar ik heb nog de tijd en ben het soort om 10 keer mezelf te stoten tegen dezelfde steen. Namelijk geen ezel maar een mens.

    (in antwoord op Blargh)
    • Jaap Aap

     “hardlopen[is] de minst efficiënte manier om gewicht te verliezen”.

     Dat is onzin. Er zijn maar weinig vormen van lichaamsbeweging die meer energie vergen per minuut dan hardlopen. Maar je hebt tot zekere hoogte gelijk dat het lichaam efficiënter omgaat met energie naarmate je iets vaker doet en je dan dus inderdaad minder gewicht verliest. Echter er zijn prima manieren om dat te voorkomen, meer energie te verbranden en gelijk fitter worden.

     Spreek maar eens met je hardloopcoach als die die hebt en zijn vak verstaat…

     (in antwoord op Captain Gorgeous)
     • Captain Gorgeous

      Ik heb het over hardlopen hè niet sprinten of interval training (wat overigens ideaal is om je vetverbranding aan te wakkeren), maar op een constant tempo door hobbelen. Voorbeelden die meer energie kosten zijn zwemmen, roeien,traplopen, trampoline springen, squats en eigenlijk elke enigszins intensieve oefening met eigen lichaamsgewicht.

      Peace

      (in antwoord op Jaap Aap)
 4. Bert Schimmel

  Ik ben ook opgegroeid met de regel dat je je bord leeg moet eten, maar als je hier in Cambodja bij mensen eet en je eet je bord leeg, vragen ze altijd of je nog meer wilt. Hier geef je aan, door wat eten op je bord te laten liggen, dat je genoeg heb gehad.

Reacties niet toegestaan