Wetenschappers hebben eindelijk de oplossing voor een jetlag

Onze biologische klok kan een of twee tijdzones nog wel aan, maar een lange reis met een tijdverschil van vele uren schopt ons ritme compleet in de war. Door een jetlag ben je dagenlang moe, geïrriteerd en gedesoriënteerd. Onderzoekers van Stanford hebben echter een oplossing: korte lichtflitsen terwijl je slaapt.

Door de oogleden heen merken de hersenen de lichtflitsen op. Ze zien het licht als een teken om de biologische klok van het lichaam te resetten, zo stellen de Amerikaanse onderzoekers. Ze testten hun methode bij 39 vrijwilligers en ontdekten dat het lukte om de biologische klok twee uur te verschuiven. Daarvoor was een uur lichtflitstherapie genoeg.

Tot nu toe namen mensen het slaaphormoon melatonine om een jetlag tegen te gaan. Ook probeerden ze lichttherapie om daglicht te simuleren. Maar lichtflitsen van enkele milliseconden werken waarschijnlijk veel beter. Daardoor denkt het brein namelijk dat een dag veel langer duurt dan hij is, waardoor je ritme verschuift. "Dit kan een nieuwe manier zijn om je veel sneller aan te passen aan andere tijdzones," zegt dr. Zeitzer. De herhaalde lichtflitsen werken zo goed, omdat de lichtgevoelige cellen achter in het oog tijdens de duisternis tussen twee flitsen de kans krijgen om te herstellen of te kalibreren, aldus de onderzoeker.

Bron(nen):   BBC