Uitgeademde kilo’s: hoe vet je lichaam verlaat

Als je afvalt, waar blijven die kilo's? Je ademt ze vooral uit. Het verhaal wil dat overtollig vet wordt omgezet in energie als je gaat lijnen. Maar zo gaat dat niet. Als je meer eet dat je lichaam nodig hebt, legt wetenschapssite livescience uit. Vet zit in je lichaam in de vorm van triglyceriden. Triglyceriden zijn vetcellen in je bloedbaan. Dit vet wordt door je lichaam gebruikt als energiebron en meer dan 90% van het vet in voeding bevat triglyceriden. Het is het meest voorkomende vet in je lichaam. Die triglyceriden verlaten je lichaam als ze oxideren, dus als ze gebruikt worden. Triglyceriden (CH3(CH2)4COO-) bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof. Om ze af te breken gebruikt het lichaam veel zuurstof en produceert het CO2 en water. Anders gezegd: als je vet verbrandt adem je veel C)2 uit en verlaat water je lichaam. De koolstof wordt door je lichaam gebruikt als brandstof. 84 procent van het vet verlaat je lichaam via je longen als CO2. Als je 10 kilo vet verliest gaat er 29 kilo Co2 je lichaam uit via je longen en 11 kilo water via urine, zweet en tranen.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Captain Gorgeous

    Het plaatje en de molecuulformule kloppen niet helemaal, maar de rest klinkt behoorlijk logisch.
    Als toevoeging: de energie die vrij komt zijn de bindingen tussen de koolstof atomen. Deze energie wordt gebruikt om adenosinedifosfaat (ADP) met een extra fosfaatje verder te synthetiseren naar adenosinetrifosfaat (ATP) Wat weer doorgaat naar de spierweefsels. Waar die dat fosfaatje weer loslaat. Waardoor de energie weer vrij komt.
    Hoe het daar specifiek weer verder gaat weet ik niet zeker. Maar volgens mij trekken de spierweefsels daar samen door het veroorzaakte potentiaal verschil?

    Peace

Reacties niet toegestaan