Vegetariërs hebben meer kans op kanker

Mensen die gedurende meerdere generaties (meestal) vegetarisch eten, hebben veel meer kans op een genetische mutatie die ze gevoelig maakt voor chronische ontstekingen. En dat kan het risico op kanker en hart- en vaatziekten vergroten. Onderzoekers van de Cornell University gaan ervan uit dat de mutatie bij vegetariërs optreedt om het gemakkelijker te maken om essentiële vetzuren uit planten te kunnen absorberen. Maar de mutatie kan ook de productie van arachidonzuur vergroten, waarvan bekend is dat het verband houdt met ontstekingsziekten en kanker. In combinatie met een dieet dat rijk is aan plantaardige oliën - zoals zonnebloemolie - verandert het gemuteerde gen vetzuren veel sneller in het gevaarlijke arachidonzuur. Dit zou kunnen verklaren waarom vegetariërs bijna 40 procent meer kans hebben op darmkanker dan vleeseters, zoals uit eerder onderzoek is gebleken. Dat was een opmerkelijke bevinding aangezien het eten van rood vlees het risico op darmkanker verhoogt. Bovendien belemmert de mutatie ook de productie van omega-3 vetzuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten. Plantaardige oliën bevatten meer omega-6 vetzuren die veel minder gezond zijn. De onderzoekers bevelen dan ook aan om plantaardige oliën te gebruiken, die weinig omega-6 vetzuren bevatten, zoals olijfolie.

Bron(nen):   The Telegraph      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Toch goed dat er een God is…

 2. Ko Herent

  Doe mij nou maar een filet pur met frieten en een halve liter rode wijn, geen centje pijn. Groen is voor bugs bunny.

 3. Hi Harold

  wat een onzin. je kunt beter Vegetariër worden. of eten. dan al dat bewerkt vlees en ingespoten antibiotica plofvlees en GMO zooi… als ze zo door gaan groeit er straks helemaal niks meer. bijen dood. grond kapot gekweekt. maarja dat is mijn mening 😉

  • Jaap Aap

   Je kunt je ook beter niet voor een rijdende trein storten maar er zijn ook andere keuzes. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor scharrel vlees van een bio boer.

   Als je bovenstaande onzin vindt, welk wetenschappelijk onderzoek plaats je er tegenover?

   (in antwoord op Hi Harold)
 4. Jerapah

  Hitler was ook vegetariër. 🙂

 5. Anthony

  Hoe meer je weet, hoe minder je van alles eet…

  Dan is dat weer niet goed, dan dit weer niet…

 6. Bollox Dat

  Volgens mij heeft men dit bericht 1 dag te vroeg geplaatst.

Reacties niet toegestaan