Student genezen van darmziekte door te roken

Stephen Pendry (23) uit Londen leed al 4 jaar aan colitis ulcerosa met vreselijke pijnen, vermoeidheid, kortademigheid en uitdroging als gevolg. Hij moest wel 15 keer per dag naar het toilet rennen. En behalve van de ziekte had hij ook veel last van de bijwerkingen van de medicijnen die hij hiervoor kreeg. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm, die relatief vaak voorkomt (ongeveer 30.000 mensen in Nederland lijden eraan), maar over de oorzaak is nog maar weinig bekend. Stephen moest zijn studie geneeskunde opgeven, maar is nu verlost van alle klachten. Hij beweert dat hij genezen is door 4 sigaretten per dag te roken. Dit neveneffect van nicotine is nauwelijks bekend buiten medische kringen, aldus Stephen. Het was dit of een aantal ingrijpende operaties. Voor hem was dit laatste geen optie: hij had geen zin om op zijn 23e met een stoma rond te lopen. In het British Medical Journal las hij in een artikel over het gunstige effect van nicotine op colitis ulcerosa. In de VS werd het advies om een nicotinepleister te dragen al veel langer gekregen. Gastro-enteroloog dr. Sean Kelly auteur van het artikel in het British Medical Journal bevestigt dat dit al langer bekend is. Colitis ulcerosa treedt niet zelden op als mensen stoppen met roken. Rokers die gestopt zijn, worden soms ook geadviseerd om weer te gaan roken. Dit wordt dan wel als een soort van overgang gezien totdat patiënten voldoende aangesterkt zijn voor andere vormen van therapie. Van roken kun je kanker krijgen, maar van colitis ulcerosa en de medicijnen die je ervoor krijgt ook. Nicotinepleisters zijn beter dan roken, maar in de UK zijn ze erg duur en dat kon Stephen zich niet veroorloven.

Bron(nen):   Daily Mail      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  zo zie je maar weer dat roken toch zo slecht nog niet is. ik weet zeker dat als je slechts 4 peuken per dag rookt, het absoluut geen kwaad kan.

  ik ken iemand met chronische verstopping. ook dat werd opgeloste door elke ochtend een paar haaltjes te nemen.

  • grasspriet

   Schreef de verstokte roker? 😉

   (in antwoord op gerrit52)
   • gerrit52

    dat zou je misschien denken. maar nee. vroeger wel, maar al heel lang niet meer.
    ik kan er alleen niet goed tegen dat het roken tegenwoordig gezien wordt als een misdaad.

    roken is niet alleen maar slecht.

    (in antwoord op grasspriet)
    • KritischeMassa

     Ach ja, die fanatieke anti-rokers werken mij ook op mijn zenuwen, ik rook zelf ook niet maar dat soort “wijzers” doen mij altijd kokhalzen.

     trouwens,

     Het enige staatshoofd ooit die roken verbood was vegatariër en groot hondenliefhebber… oh ja, en verantwoordelijk voor 6 miljoen dode Joden….

     (in antwoord op gerrit52)
    • Karel Kritisch

     Nee het is gezellig, je gaat er meer van met je buren praten

     (in antwoord op gerrit52)
 2. Jannie Ooms

  Ik kende ook iemand die elke ochtend een paar haaltjes nam. Zware shag. En daarna nog een paar haaltjes, bij de koffie. En na de lunch, heerlijk, even die nicotine kick. En ‘s avonds ook, natuurlijk, lekker een zware Van Nelle rollen tijdens het kijken naar Sport in Beeld.

  Hij is zesenvijftig jaar geworden.

  • nadine_v

   Mijn beide opa’s rookten ook zware shag en véél. De ene is 82 en de ander 96 geworden. Die van 96 kon op het laatst niet meer roken, omdat hij Parkinson had, maar als we op bezoek waren draaiden wij een saffie voor hem en brachten het naar zijn mond. Was hij anders 97 geworden? En nee, ik rook niet.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Jan van Voren

  over 10 jaar kanker, als je geluk hebt

Reacties niet toegestaan