“Vrouwen worden gezonder en minder gestrest na het overlijden van hun partner”

Lang werd gedacht dat het huwelijk goed is voor de gezondheid, maar mogelijk geldt dat alleen voor mannen. Vrouwen zouden juist gezonder en minder gestrest worden na het overlijden van hun man, blijkt uit een nieuwe Italiaanse studie.

Hoofdonderzoeker Dr. Caterina Trevisan van de universiteit van Padova zegt dat de aanwezigheid van een vrouw voordelen heeft voor de man als het gaat om het huishouden en gezondheidszorg, terwijl “vrouwen hun rol vaak stressvol vinden en ze zich beperkt en gefrustreerd voelen,” aldus de onderzoekster. “Aangezien vrouwen meestal langer leven dan mannen, is er ook nog sprake van extra zorglasten. Ze moeten nog vaak jaren voor hun zieke man zorgen.”

Tenslotte is het nog zo dat vrouwen beter dan mannen kunnen omgaan met de stress die het verlies van een partner met zich meebrengt. Mannen krijgen veel vaker last van depressies. Waarschijnlijk omdat vrouwen betere sociale relaties hebben en beter in staat zijn om hun emoties te uiten.”

Het is welbekend dat getrouwde mensen over het algemeen langer leven dan singles, omdat singles ongezonder zouden eten en drinken, maar deze nieuwe Italiaanse studie onder bijna 2.000 65-plussers toont aan dat er grote verschillen zijn tussen oudere mannen en oudere vrouwen. Zo hebben weduwvrouwen 23 procent minder kans om ‘fragiel’ te zijn dan getrouwde vrouwen.

 

Bron(nen):   The Telegraph