In je appelsap is waarschijnlijk varken verwerkt

Een lekker glaasje appelsap, onschuldiger kan het bijna niet. Toch zullen strikte vegetariërs en moslims het drankje misschien liever laten staan. Er zit namelijk een dierlijke gelatine in, die meestal van varkens is gemaakt.

Dat ontdekte de Duitse consumentenorganisatie Foodwatch. Zeven van de zeventien onderzochte appelsappen bevatten dierlijke gelatine en vijf van de veertien appelfrisdranken. De gelatine geeft de appelsap de heldere kleur. Het probleem is dat dit ingrediënt niet op de verpakking wordt vermeld. Zo krijgen mensen die uit principe of vanuit hun geloof geen varken eten het ongemerkt toch binnen.

Foodwatch stelt dat er goede alternatieven zijn voor het dierlijke gelatine, zoals een mechanische filtering, de zogeheten ‘ultrafiltratie’ en pleit voor een betere etikettering. “Alle relevante productinformatie moet op de verpakking aangegeven zijn”, zo schrijft de consumentenorganisatie.

Bron(nen):   Business Insider