In gekookte rijst blijft arsenicum achter

Miljoenen mensen brengen hun gezondheid in gevaar door de manier waarop ze rijst koken, waarschuwen wetenschappers.

Uit experimenten blijkt dat het koken van rijst tot al het water verdampt is, ervoor zorgt dat er sporen van arsenicum achterblijven. Dat meldt The Independent. Het gif komt via pesticiden in de rijst terecht. De chemische stof wordt gelinkt aan tal van gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, diabetes en kanker. Lange tijd werd gedacht dat alle pesticiden verdwenen tijdens het koken, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Professor Andy Meharg van de Queens University Belfast testte drie kookmethodes: het droogkoken van één deel rijst in twee delen water, het koken van een deel rijst in vijf delen water en het resterende water afgieten en de derde methode was de rijst een nacht lang laten weken. Bij het droogkoken bleef verreweg het meeste arsenicum achter, bij de tweede manier was er nog de helft over en het beste was om de rijst een nacht te weken. Dan was tachtig procent van het arsenicum verdwenen.

Volgens eerder onderzoek bevat 58 procent van de rijst een hoog gehalte aan arsenicum.

 

 

Bron(nen):   The Independent